Du kender måske følelsen. At du stivner og bliver vildt usikker, hvis nogen beder dig om at sætte musik på anlægget til en fest. For hvad tænker andre om din musiksmag - eller måske mangel på det samme?
Sådan har DR-tilrettelægger og manuskriptforfatter Sofie Diemer haft det. Hun har, hvad der vel kan betegnes som ’musikskam’. Og i en ny DR-podcastserie med titlen ’Verdens Værste DJ’ prøver hun at komme den til livs og også alliere sig med en række af landets bedste DJ’s, som hver især giver hende gode råd med på vejen og lærer hende – og lyttere med den samme følelse – at overvinde deres frygt.
Blandt de medvirkende DJ’s er Rosa Lux, Kato og Fedty samt DR-kollegerne Pelle Peter Jencel, Jonas Visti og Jørgen de Mylius, der alle er vant til at sætte gang i en god fest med deres musikvalg.
- Det har løbet mig koldt ned ad ryggen, når jeg blev bedt om at sætte musik på, fordi alle har et forhold og en mening om musik. Din musiksmag afslører din identitet, din politiske overbevisning og din klasse. Din Spotify-historik er et vidnesbyrd om din kulturelle kapital: et adelsmærke, du kan bære med stolthed eller en skamfuld dokumentation af din manglede dannelse. Alt det og meget mere bliver synliggjort, når man bliver bedt om at sætte et stykke musik på, og det er skræmmende og umuligt. Især når man er sådan en som mig, der virkelig ikke ved noget om musik, siger Sofie Diemer.
Nævnte musikskam for redaktør og chef
Tidligere i år blev hun færdig på DR’s særlige, toårige udviklingsforløb, DR Talentholdet, og ideen til podcasten blev skåret til, efter at Sofie Diemer havde nævnt sin ’musikskam’ for en DR-redaktør og DR-chef.
- Jeg har gået og skammet mig over min musiksmag og viden længe. Den usikkerhed nævnte jeg for Kasper Christensen og Ralf Richardt Strøbech, der bad mig om at skrive en pitch (en præsentation af idé, red.) på følelsen. Her tænkte jeg, at det ville være spændende at tage den ultimative konsekvens af skamfølelsen – simpelt hen at blive DJ. Men det er 100 procent Kasper og Ralfs fortjeneste. De så fortællingen, før jeg gjorde – tak til dem, siger Sofie Diemer.
Undervejs i de fem afsnit af ’Verdens Værste DJ’ får hun blandt andet hjælp til at sætte ord på, hvad hendes musiksmag i grunden er, talt om hvordan nogle DJ’s nærmest oser af magisk kraft, hvordan man bygger en stemning op, hvad man siger mellem numrene og meget andet. Det hele kulminerer med, at Sofie Diemer skal spille sit allerførste DJ-job ved en premierefest på Betty Nansen Teatret på Frederiksberg, hvor det for øvrigt hurtigt går helt, helt galt.
Klappen er gået ned
Kasper Christensen fra DR Musik var en af dem, der faldt for Sofie Diemers idé. Han har været redaktør på ’Verdens Værste DJ’, og tror, at mange på et eller andet tidspunkt har oplevet, at ’klappen er gået ned’, når de er blevet bedt om at sætte noget musik på til en fest eller ved andre sociale lejligheder.
- Ligesom det gælder med måden, vi klæder os på, bøgerne, vi læser, og de film, vi ser, er musikken, vi lytter til på mange måder noget, vi kan bruge til at udtrykke os på og kommunikere, hvem vi er for omverdenen. Jeg forestiller mig, at de fleste af os gerne vil accepteres og blive anerkendt af dem, vi er iblandt. Derfor kan det at sætte noget musik på i selskab med andre også blive en meget sårbar situation, da man risikerer at blive dømt ude af fællesskabet på grund af sin ’dårlige smag’, siger Kasper Christensen.
Han fortsætter:
- Med Sofie Diemers fortælling i ’Verdens Værste DJ’ forsøger vi at give selvtilliden tilbage til dem, der har oplevet af gå i baglås og blive usikre ved anlægget. Vi prøver at gøre op med ideen om god og dårlig smag – og give fingeren til usikkerheden og dem, der fordømmer den musik, man holder af.
- •
Alle fem afsnit af ’Verdens Værste DJ’ er at finde på DR LYD nu.