Vi ser serier på tre måder

Foretrækker vi stadig at kaste os i sofaen og lade tv’ets fastlagte program forføre os, eller er den tid passé? DR Medieforskning har kigget nærmere på vores fiktionsserie-vaner.

DRs dramaserier har stadig eksistensberettigelse på det gammeldags broadcast-tv. ’Forbrydelsen’ hører til én af de serier, som seerne foretrækker at kigge på traditionelt. (Foto: Tine Harden © Type 1)

DR Medieforskning har analyseret danskernes fiktionsserievaner, for at blive klogere på i hvilken retning DR skal bevæge sig for bedst at ramme seernes behov.

Konklusionen var klar. Overraskende klar:

"Måden, folk ser serier på, kan deles op i tre meget klare grupper. Der er den traditionelle sening, der er den afslappede sening, og der er den fordybede," siger medieforsker Mette Birk fra DR Medieforskning, der har været med til at sortere og analysere de store mængder data, som undersøgelsen kastede af sig.

Undersøgelsen er foretaget via spørgeskemaer sendt ud til DR Panelet. Over 1.200 besvarelser blev det til, og de blev analyseret efter alder og tv-vaner.

Tre typer seningDen traditionelle serie-kigning er den, hvor familien samler sig i sofaen og lader sig servicere af det i forvejen tilrettelagte tv-program på den gammeldags flimmerkasse. Det er både unge og ældre, dog med en overvægt af ældre, der ser fiktionsserier på den måde. Det er typisk serier som eksempelvis ’Forbrydelsen’, ’Matador’, britiske serier og krimier, som folk ser traditionelt.

Den afslappede sening bliver ofte foretaget af de yngre seere, som kobler af til let underholdning, der oftest kommer ud af tv’et, men som også bliver streamet fra computeren. Det er serier som ’Venner’ og ’Two And A Half Men’, der typisk bliver set med det ene øje, mens det andet indtager anden underholdning fra eksempelvis en tablet.

Den tredje type er den dedikerede sening, som kræver et højt koncentrationsniveau. Den bliver typisk benyttet af yngre seere, har kastet sig over de amerikanske, dyre produktioner med et komplekst univers som eksempelvis ’Game of Thrones’ eller ’Breaking Bad’. Den type sening foregår ofte på en computerskærm. På den måde kan man se serien, når det passer, og man kan se flere afsnit i træk.

Stor gavn for DR

"Det overraskede os, at de tre typer af sening placerede sig forbløffende pænt i vores grafer."

Det siger medieforsker Kurt Holm Jensen fra DR Medieforskning, der også har været med til at pille tallene fra hinanden. Han mener, at analysen kan blive til stor gavn for DR:

"Vi har længe kunnet se, at de amerikanske high end-serier har klaret sig dårligt på det traditionelle broadcast-tv. Undersøgelsen viser os for eksempel, at den type serie kommer langt bedre til sin ret via streaming. Undersøgelsen giver os et klart billede af styrkeforholdet mellem streaming og broadcast-tv," siger han.

Ud over de tre måder at se serier på viser undersøgelsen, at 17 procent foretrækker at se serier via streaming, og 56 procent hælder til det traditionelle broadcast-tv.

"Blandt yngre seere foretrækker omkring halvdelen at streame tv. Er man over 40, så foretrækker flertallet traditionelt tv. Alder er altså vigtig at kigge på," siger Mette Birk.

Det gamle fjernsyn har stadig en fremtid

Hvad det så betyder for fremtidens fjernsynskiggeri og for DR, at så mange unge foretrækker en computerskærm, er endnu uvist:

"Vi tror slet ikke, at broadcast-tv er på vej til at blive lagt i graven. Alle vores undersøgelser peger på, at streaming for de fleste fungerer som et supplement. Men det er klart, at vi spørger os selv, hvad det vil betyde, at børn og unge så tidligt vænner sig til at bruge streaming. Vil de unge stadig foretrække streaming, når de bliver 50? Vi ved det ikke," siger Kurt Holm Jensen, der mener, at medieforbrug både knytter sig til generation og livssituation.

"Så det er meget muligt, at de unge alligevel vil foretrække traditionelt tv, når de bliver 50 og gerne vil se nyheder for at blive opdateret på deres realkreditlån. Men en ting er sikker – streaming er kommet for at blive," siger Kurt Holm Jensen.

Analysen af danskernes fiktionsserievaner kommer i forbindelse med DRs årlige rapport ’Medieudviklingen 2013’, der kigger nærmere på medieåret, der er gået. Hele rapporten bliver offentliggjort torsdag den 16. januar.

Facebook
Twitter