VIDEO: ’Borgen’ har premiere som 10-timers-teater i Holland

I weekenden er der premiere på ’Borgen’ som teater i Groningen i Holland, og i de kommende måneder vil stykket turnere rundt i det tætbefolkede land.

Birgitte Nyborg, Katrine Fønsmark, Kasper Juul og alle de andre fra DRs dramaserie ’Borgen’ går til scenen i de kommende måneder.

I den forestående weekend – 12.-13. marts - har Noord Nederlands Toneel – Theater de Machinefabriek i Groningen premiere på ’Borgen’ som teaterstykke. Forestillingerne varer ikke mindre end 10 timer, og undervejs bliver teatergængerne også bespist med en speciel menu, som Adam Price, der er ’Borgen’s hovedforfatter og køkkenskriver i DR1-programmet ’Spise med Price’, har sammensat.

Lige nu er der planlagt 28 ’Borgen’-forestilinger i Holland frem til midten af juni, og udover Groningen bliver ’Borgen’ sat op i byerne Rotterdam, Zwolle, Tilburg, Haag, Eindhoven, Drachten, Arnhem, Amsterdam, Enschede, Maastricht og Utrecht.

Pressemedarbejder Marjolain de Boo fra Noord Nederlands Toneel – Theater de Machinefabriek siger, at der har været stor interesse for forestillingen i Holland – både fra publikum og fra presse. ”Vi har allerede nu helt udsolgt til seks af forestillingerne, og i andre byer er vi lige ved at løbe tør for billetter,” siger hun.

Sådan ser skuespillerne ud i den hollandske udgave. På lørdag klokken 13.00 er der premiere på teaterversionen af ’Borgen’ i Groningen. (Foto: Freek van den Bergh © Freek van den Bergh)

30 skuespillere er med

Teaterforestillingen er blevet til efter aftale med DR Salg, der via teaterforlaget Nordiska har solgt rettighederne til hollænderne. Sammenlagt er der 30 skuespillere med i teaterversionen af ’Borgen’, som Ola Mafaalani har skabt ved at udvælge 14 episoder fra de første to sæsoner af DRs dramaserie.

Det er skuespilleren Malou Gorter, der spiller Birgitte Nyborg i ’Borgen’, der også bare hedder ’Borgen’ i den hollandske udgave, mens Anna Drijver spiller journalisten Katrine Fønsmark og Peter Vandemeulebroecke har rollen som spindoktoren Kasper Juul.

”Det er en ny og interessant udvikling, at DRs dramaserier ikke blot vises i andre lande på TV, men nu også som teaterstykker. Måske kan teaterversionen tilføre den gode historie nogle nye vinkler og tanker eller give DRs dramaserier andre og nye muligheder i fremtiden,” siger DRs dramachef Piv Bernth.

DR har oplevet eksempler på noget lignende tidligere herhjemme. For eksempel blev ’Matador’ til en musical i 2006, og Bamse har flere gange flirtet med balletten og Det Kongelige Teater i forestillingerne ’Kom Bamse, nu balletter vi’.

Sådan ser hovedrollehaverne ud i den hollandske udgave. (Foto: Maarten Kools)