VIDEO: ’Danmarks største kor’ startede i Holstebro – og er blevet digitalt

P4 Midt og Vests idé om at bringe danskerne sammen ved hjælp af sang er nu blevet et nationalt projekt. I år består koret af 2500 stemmer.

Årets sang er 'Frit Land' af Ulige Numre.

I denne uge er det ’Spil Dansk Uge’, og i den forbindelse havde P4 torsdag morgen premiere på sit Spil Dansk-kors version af bandet Ulige numres ’Frit Land’.

I perioden op til efterårsferien har P4’s lyttere kunnet optage sig selv og hinanden, mens de sang ’Frit Land’ af Ulige Numre. De mange indslag blev sendt ind til P4, hvor man klippede det sammen til en korversion af det danske nummer.

En tradition med fornyelser

Ideen til hele projektet stammer fra P4 Midt og Vest. Tovholderen er Ingrid Schmidt, og hun har gennem årene kunne se og styre, hvordan arrangementet har udviklet sig.

”For nogle år siden valgte vi at invitere vores lyttere ind på vores station for at synge morgensang på ’Spil Dansk Dagen’. Senere tog vi selv ud og lavede korarrangementer på musikskoler rundt omkring i regionen. Ideen var, at vi på en time skulle lære en sang, og så skulle vi synge den live i radioen,” siger hun.

Efter nogle år med fællessang prøvede Ingrid Schmidt i 2014 at eksperimentere med et ”telefonkor”. Det tilførte noget helt andet til arrangementet.

”Lytterne kunne ringe ind og synge en bestemt Kim Larsen-sang. Så klippede vi de mange opkald sammen til et kor. Det lød mildest talt en smule specielt,” siger hun.

Sangere i hele landet

Sidste år fik Ingrid Schmidt og tekniker på Spil Dansk-initiativet Knud Erik Esmarch en idé til, hvordan man kunne optimere koret endnu mere. I stedet for at samle folk fysisk, kunne man måske gøre det digitalt.

”Vi tænkte, at det jo er begrænset, hvor mange, der kan komme til Holstebro eller Herning en torsdag morgen, for at synge morgensang. Så i stedet bestemte vi, at vi ville vælge en sang, og så kunne folk selv skabe et fællesskab ved at synge, der hvor de var. Og så kunne vi samle det hele til sidst og skabe Danmarks største Spil Dansk-kor,” siger Ingrid Schmidt.

Det blev en succes. Faktisk så stor, at alle P4’s kanaler fortsatte traditionen i år og på den måde samlede over 2500 mennesker i ét kor.

Et samarbejde på tværs

Korprojektet er sat i søen i samarbejde med organisationen Spil Dansk. 'Frit Land' indgår i deres projekt Danmarks Fællessang, og Spil Dansk har sammen med musikeren Ronnie Olesen produceret en specialudgave af 'Frit Land' til brug for P4-projektet.

Nummeret blev i oktober lagt ud på P4’s hjemmeside, og så har alle kunnet hente det ned og synge indover. På den måde sikrer P4-holdet sig, at alle synger nogenlunde i takt og i samme toneleje.

De mange indsendte lydfiler har Knud Erik Esmarch samlet og klippet til én lydfil med ét stort fælles kor, og Anders Davidsen er klippet en video med nogle af de mange deltagere.

Facebook
Twitter