VIDEO DRs sprogpriser til Signe Molde og Steffen Gram

Spidsfindige og finurlige formuleringer og fortællemæssig nerve ligger bag valgene af årets to sprogpris-modtagere, Signe Molde og Steffen Gram.

Fredag eftermiddag blev Signe Molde fra DR Samfundsliv – og af mange kendt fra ’Quizzen med Signe Molde’ - overrasket midt i et redaktionsmøde, da DRs sprogredaktør Martin Kristiansen dukkede op med en buket sprogblomster.

Signe Molde modtager DR Sprogprisen 2016 for – som det hedder i motiveringen – ”sin sikre, veloplagte og præcise måde at aflevere humoristiske pointer” på i DR2’s ugentlige og satiriske quiz.

”At mestre den aktuelle satire, som Signe gør, er måske den vanskeligste disciplin. Det kræver politisk fingerspidsfornemmelse, viden om samfundsforhold og en upartisk, fordomsfri tilgang til gæster og materiale. Alt det formår Signe. Hun kan på diabolsk vis sætte kniven ind de steder, hvor det gør allermest ondt - til tider kan det være grusomt pinligt og akavet, og sekunder kan føles som timer. Men det er aldrig ondskabsfuldt,” siger mediedirektør Gitte Rabøl om valget af Signe Molde og tilføjer:

”Signes sproglige musikalitet og timing er uden sidestykke. Hun har en intuitiv fornemmelse for tempo, pausering og rytme og kan med sin levering få et latterbrøl ud af selv de mest alvorstyngede gæster. Når Signe Molde i dag hører hjemme på DR2, er det ikke en tilfældighed. Signe er på mange måder en opsummering af kanalens mangeårige identitet. Original, uforudsigelig, fritænkende og fræk.”

Priskomiteen bemærker desuden i motiveringen, at Signe Molde ejer evnen til at aflevere forberedte pointer, bevidst unaturligt lange sætningskonstruktioner og sammensatte begreber i en balance mellem det naturlige og det tilpas konstruerede.

”Samlet afvikler hun med stort overblik, sprogligt overskud - og et smittende grin. Hun kan således noget af det, som er allersværest: at få noget hulens svært til at forekomme legende let,” hedder det.

Særpris til Steffen Gram

Sprogpriskomiteen har i år også ønsket at uddele en særpris til Steffen Gram fra DR Nyheder Udland, som sprogredaktør Martin Kristiansen betegner som en institution i dansk nyhedsformidling.

”Når jeg taler med yngre journalister, fremgår det hurtigt, at vi er mange, der er vokset op med Steffens stemme som indbegrebet af troværdig nyhedsformidling. Som én, man kan have tillid til. Tilliden har han gjort sig fortjent til gennem grundig research og et stadigt arbejde med klarheden i den sproglige formidling. Han er et forbillede for mange. Det er glædeligt, for i en tid, hvor man ofte diskuterer spin og falske nyheder, er det mere vigtigt end nogensinde med troværdige bindeled til verden, der omgiver os,” siger Martin Kristiansen.

Steffen Gram fik en særudgave af DRs sprogpris. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)

Priskomiteen lægger i øvrigt i motiveringen vægt på Grams stabilt høje formidlingsevner:

”En formidling præget af stor sproglig sikkerhed og fortællemæssig nerve, og en behagelig stemme og fremtoning, som seere og lyttere med tiden er kommet til at forbinde med stor indsigt og troværdighed. Steffen Grams sprogbehandling lever om noget op til det klassiske ideal for nyhedsformidling i radio og tv, nemlig evnen til at kombinere skriftsprogets præcision med talesprogets naturlighed,” hedder det i motiveringen, der fortsætter:

”Selv om DRs arkiver afslører, at talentet var der fra begyndelsen, er det værd at bemærke, at Steffen Gram blot er blevet bedre og bedre med årene. ’Verden ifølge Gram’ på P1 er for eksempel public service, når det er bedst, drevet af grundig research og en uformindsket journalistisk nysgerrighed på den verden, der omgiver os. Steffen Grams stil er aldrig påtrængende, men man fornemmer i stemmen en insisteren på vigtigheden af at udbrede viden om de udenrigspolitiske emner, programmet tager op. Et engagement, der smitter og får en til at lytte.”

Diplomer og kontante erkendtligheder

DRs sprogpris uddeles på baggrund af forslag fra DRs medarbejdere og består af et diplom og en kontant erkendtlighed på 10.000 kroner og komiteen består ud over Gitte Rabøl og Martin Kristiansen af de tidligere sprogprismodtagere Adrian Hughes og Karen Secher, DRs radiochef Gustav Lützhøft, kanalchef Flemming Hedegaard, DR K, samt formanden for Dansk Sprognævn, Jørn Lund.

Og så kan man i øvrigt se frem til flere nye ansigter i priskomiteen fra næste år:

Jørn Lund, som var medinitiativtager til sprogprisen, og som den eneste har været med til at uddele prisen alle årene siden 1987, har valgt at stoppe efter i år, og da Gitte Rabøl samtidig stopper som mediedirektør i DR til sommer, vil der komme en del udskiftning.

Selve priserne vil officielt blive overrakt i begyndelsen af 2017. Formentlig sidst i januar. Steffen Gram har jo lige en amerikansk præsidentindsættelse, der skal passes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk