VIDEO: Europakorrespondent blev overrasket med DR’s sprogpris

Anna Gaarslev får prisen for blandt andet at formidle med stort nærvær og i et varieret sprog.

Anna Gaarslev blev overrasket med DR’s Sprogpris 2018 torsdag. I midten er det DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen. Foto: Bjarne Bergius Hermansen.

Torsdag formiddag var DR’s Europa-korrespondent Anna Gaarslev indkaldt til møde på redaktionschef Johan Engbos kontor i DR Byen. Men i stedet for at diskutere udsigten til nyvalg i Sverige eller andre af de europæiske begivenheder, Anna Gaarslev har dækket løbende for DR, viste mødets emne at være Gaarslev selv.

Ind ad døren trådte nemlig DR’s sprogredaktør Martin Kristiansen med en buket blomster og den glædelige nyhed, at Gaarslev er årets modtager af DR’s Sprogpris. Det var et populært valg blandt korrespondentens kolleger, der stod klar med kram og klap udenfor.

Anna Gaarslev modtog DR’s Sprogpris 2018 med blandt andet følgende begrundelser i motiveringen:

”… I sine reportager speaker Anna Gaarslev med en afspændt og behagelig stemmeføring, som sikrer et naturligt flow, selv i nyhedsindslag med mange klip. De emmer af overblik og veldisponerede sætninger, som formidler fakta, stemninger og følelser på fin og afbalanceret måde”.

Går direkte til det væsentlige

Det hed videre:

”I de direkte gennemstillinger har hun en usædvanligt stærk no-nonsens måde at være til stede på. Hun går direkte til det væsentlige i et levende og naturligt sprog med stor autoritativ troværdighed. Ofte former hun ganske lange sætninger, der falder på plads uden unødvendige fyldord. Man hører hende aldrig begynde med svar-klassikeren ”Jamen, altså …”, og i det hele taget har hun et billedskabende og varieret sprog, der går i en fin bue uden om de mest fortærskede klichéer i nyhedssproget. Bestræbelser på at formidle enkelt og letforståeligt kan under tiden ende i det overfladiske og i, at vi som seere får for lidt at vide. Det er aldrig tilfældet med Anna Gaarslev.”

Anna Gaarslev indtræder nu i en kongerække af DR-medarbejdere, som med hver deres tunge har bidraget til det danske sprog. Senest Phillip Faber, Signe Molde og Steffen Gram.

DR-sprogredaktør Martin Kristiansen uddyber valget af Anna Gaarslev:

”Anna Gaarslev får en til at lytte. Hun kombinerer i sit sprog væsentlighed og engagement på en måde, der virker naturlig, på en gang nøgtern og personlig. Den balance er guld værd i en tid, hvor konflikterne i Europa er mange, holdningerne polariserede og ofte følelsesprægede. Her er Anna Gaarslevs sproglige omhu kendetegnet ved sikker diktion og et fair og afbalancerede ordvalg. Dog aldrig uden indlevelse og næsten altid med udgangspunkt i de mennesker, som er direkte berørte af de forskellige begivenheder i Europa, hun har dækket,” siger han og tilføjer:

”Hun er også et forbillede ved de mange sprog, hun mestrer. Den direkte adgang til kilderne gør hende til en opmærksom og lyttende interviewer. Det øger ikke kun hendes egen troværdighed, men gør også, at hun ofte får sine kilder til at fremstå med flere sproglige nuancer, så vi som seere får bedre forståelse for den tid og verden, vi lever i.”

Anna Gaarslev vil få årets sprogpris overrakt af DR’s mediedirektør Henriette Marienlund ved et arrangement først i det nye år.

De har fået DR’s sprogpris de seneste år:

2017: Phillip Faber

2016: Signe Molde og Steffen Gram

2015: Matilde Kimer

2014: Bente Hansen

2013: Esben Bjerre Hansen og Peter Falktoft samt Kristian Leth

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk