VIDEO: Lange gåture gav inspiration til musikken til ’Vilde Vidunderlige Danmark’

Lyden af fødsel og død i dyreriget, parring og sult, når et dyr jager eller bliver jagtet. Når årstiderne ruller hen over det danske landskab. Hvordan sætter man musik til Danmarks natur?

Dette forår har DR sat alle sejl til for at hylde den danske natur gennem en ny TV-serie, hvor de flotteste billeder mødte en farvestrålende, symfonisk lydside med helt ny musik skrevet af danske komponister. Her er lyden af fare, spænding, skønhed og årstider – med andre ord lyden af det ’Vilde Vidunderlige Danmark’.

DR Symfoniorkestret og DR Pigekoret har været mange dage i indspilningsstudiet for at indspille musikken, som også udkommer som et selvstændigt soundtrack. Det er et godt eksempel på en del af DR’s kor og orkestres hverdag, som ikke kun foregår i koncertsalene, men som indgår i DR’s egne, originale public service-produktioner.

Hvis du har lyst til at fordybe dig i DR Symfoniorkestrets flotte soundtrack fra ’Vilde vidunderlige Danmark’, kan du nu finde det på din streamingtjeneste og blænde op for de symfoniske panoramaer, lige når du har lyst. Tag hovedtelefonerne på og gå ud i naturen med storslået musik til – eller skru helt op for lyden i dine allerbedste højttalere.

Har været ude at mærke naturen

Rasmus Zwicki er en af de tre komponister, der har komponeret musikken til 'Vilde, Vidunderlige Danmark', som sluttede på DR1 i søndags, men som du fortsat kan se på DRTV.

Han har komponeret seriens hovedtema, musik til alle de forskellige danske landsskabstyper og årstider samt et udvalg af konkrete dyrehistorier. Inspirationen har han hentet ude i naturen.

- Jeg har gået lange ture rundt om i landet og mærket den natur, der er. Jeg har prøvet at lytte mig ind til, om det danske landskab har en musik. Jeg har sat mig i skoven, ved søen, ved havet og set, hvordan landskabet bevæger sig. Solstrålen, der spejler sig i en blank sø, bliver til lyd – klare, bølgende klange. Det lyder ikke som vand, men som oplevelsen af at se på vand. Jeg indfanger pulsen, tempoet og energien, når jeg er derude og finder den klang og struktur, musikken skal have – og hvilke instrumenter jeg hører i de forskellige landskabstyper, fortæller Rasmus Zwicki.

Helt praktisk har der også været udfordringer med nogle af de konkrete scener:

- Mens jeg lavede musikken, lå fotograferne jo stadig ude i landet og filmede dyrene. Så jeg har ofte komponeret ud fra beskrivelser af, hvad de håbede på at filme – vel vidende at dyr jo kan være lidt mere utilregnelige end skuespillere. For at det kunne passe med orkestrets tidsplan har vi været nødt til at indspille musikken på et tidspunkt, hvor alt ikke var filmet, og derfor måtte vi komponere nogle generelle stykker, der kunne bruges på for eksempel nuttethed, jagt, kamp, parring og ’romantik’, smiler Rasmus Zwicki.

Se DR Koncerthusets nye site om 'Vilde vidunderlige Danmark'-musikken her

Facebook
Twitter