VIDEO: Snydt igen - DR-aprilsnarre gennem tiden

Det er en tradition at have en aprilsnar med i TV-Avisen, men på Radioavisen har man en anden holdning til den særlige spøgedag.

Aprilsnar i medierne har været kendt siden begyndelsen af 1900-tallet. I 1914 kunne en københavnsk avis for eksempel fortælle, at solen havde sovet over sig, og at den derfor var stået ni minutter for sent op.

DR har ikke en decideret politik om aprilsnar, men DRs etiske retningslinjer skal selvfølgelig stadig skal overholdes, hvis der er tale om en aprilsnar, oplyser Inger Bach, som er etikchef i DR.

"Som seer skal man gerne kunne afkode, at der er tale om en aprilsnar. En måde kan være at nævne "første april" i indslaget, så man giver seerne et praj om det," siger hun.

Det er op til den enkelte redaktion at afgøre, hvad der bliver lavet aprilsnar om, hvis der da bliver lavet nogen. På TV-Avisen er der tradition for at lave en aprilsnar, men det er der derimod ikke på Radioavisen. Radioavisen har aldrig haft en aprilsnar med i deres udsendelser, og det kommer man nok heller ikke til, forklarer Peter Faurholdt-Löfvall, som er redaktionschef for radionyhederne i DR Nyheder.

"Det er rent principielt. Man skal kunne stole på Radioavisen, ligegyldigt hvilken dag det er," siger han, og tilføjer: "Vi har ikke en tradition for at lave aprilsnar, og derfor ville det være mærkeligt at begynde på det nu. Det er ikke fordi, vi ikke har humor," smiler han.

Det er altid en udfordring at være på arbejde på Radioavisen den 1. april, fortæller Peter Faurholdt-Löfvall.

"Vores største bekymkring er, hvis vi kommer til at nævne en historie fra eksempelvis et dagblad, som viser sig at være en aprilsnar. Det kan være lidt svært at gennemskue, så den dag skal vi være ekstra opmærksomme på, hvad vi bringer," siger han.

Udvalgte DR-aprilsnarre

1981: Amager er ved at tippe, orienterer Reimer Bo, og det kan chaufførerne tydeligt mærke, når de kører rundt på øen.

1983: EF har ydet økonomisk støtte til fremstilling af chokoladepåskeæg med levende ællinger indeni.

1985: En opfinder har ved et tilfælde opdaget, at det er muligt at modtage satellit-tv uden en parabol. Man skal bare beklæde en stegepande med sølvpapir og vikle antenneledningen rundt om håndtaget.

1986: En læge fortæller, at han bruger et hjertepræparat i benzinen, som får benzinen til at fylde tre gange så meget.

1987: En ny mini-parabolantenne forkaster Folketingets dyre beslutning om at opføre 16 nye tv-sendere.

1988: Et stort flertal i Folketinget har besluttet en omfattende modernisering af Christiansborg. Der skal blandt andet bruges tre millioner på at ombetrække stolene i folketingssalen i de forskellige partifarver.

1989: Postvæsenet vil nu indføre frimærker med negativ værdi. Folk kan henvende sig på posthuset, hvor de vil få udleveret frimærkerne sammen med et tilsvarende beløb i kontanter.

1991: Engelske forskere påviser, at middelbølgehøjden i Atlanterhavet er steget med 25 procent.

1992: Alle skal fra nytår betale op til 1200 kroner årligt i en individuel CO2-afgift, foreslår EF-kommissionen. Den danske regering er imod afgiften, men kan komme i mindretal i Folketinget.

1993: Fiskeriets græsrødder gensplejser nye fisk. Landbrugets og fiskeriets græsrødder er nu gået sammen om et projekt, som skal redde de to betrængte erhverv. Det skal ske ved en målrettet satsning på fisk, som er udviklet ved ny genteknologi.

1994: Mangel på børnehavepædagoger får en nordjysk kommune til at ansætte soldater til børnepasning.

1995: En fejl i slusen i Kattegatcentret har betydet, at en haj er sluppet ud.

1996: En dansk opfindelse gør det nu muligt for elforbrugerne at sige nej til svensk atomkraft. Med et tryk på en knap kan man snart sørge for, at kun dansk kulproduceret el når frem til boligen.

1997: Danmark mister måske det ene point fra 1-1 kampen mod Kroatien. Ifølge en FIFA-regel var medvinden for høj, da Brian Laudrup scorede det danske mål.

1998: Færgeselskabet Scandlines prøver nu at tjene penge på sin værste konkurrent på Øresund. Det gør de ved at lave undervandsvinduer i deres færger.

1999: Alle gamle biler skal fra dags dato være udstyret med katalysator.

2000: Forskere gensplejser grøn plante med rødspætte og får grønspætte. Forskerne påpeger dog, at der sprogligt kan være problemer med at kalde den nye fisk for grønspætte. Dansk Sprognævn er blevet bedt om at finde en anden benævnelse inden 1. april næste år.

2001: Tv-virus fra USA får folks fjernsyn til at slukke. Herhjemme frygter tv-selskaberne, at den amerikanske virus vil brede sig til Danmark.

2002: DR søger studieværter til et nyt program via nettet. Alle, der går med en drøm om at blive studievært, kan få deres evner testet på Internettet. Systemet består af en række opgaver og giver hurtigt svar på, hvordan ens muligheder som studievært er.

2004: Hobart Zoo giver Mary Donaldson 25 specialtrænede kænguruer i førbryllupsgave.

2010: Det rapporteres, at en flok piratfisk er sluppet fra Danmarks Akvarium ud i Øresund.

2011: Birthe Rønn Hornbech skal være 'X Factor'-dommer i 2012.

2013: I Kolding Kommune er de begyndt at sortere i farver på genbrugsstationen.