VIDEO: Stine forklarer blinde og svagsynede, hvad der foregår på skærmen

Hvad er synstolkning? Og hvordan arbejder man med det? Stine Schwennesen forklarer her i både tekst og video, hvordan hun synstolker.

På papiret er Stine Schwennesen jazz-sangerinde, men til daglig arbejder hun som speaker på DR1. I hendes job er musikalitet en god egenskab at have, for formidling skal times og kræver indlevelse.

Ved siden af arbejdet som speaker er Stine Schwennesen også synstolker, som er et ekstra lydspor på TV, hvor en fortællerstemme beskriver, hvad der sker på billedsiden i et program. Stemmen forklarer blinde og svagsynede, hvad der foregår på skærmen - hvem, hvor og hvad – af det, der ikke fremgår af det sagte. Det kan for eksempel være et vredt blik mellem to personer eller en bevægelse. Beskrivelserne er lavet sådan, at de ikke forstyrrer udsendelsens originale lyd.

Stine bruger specifikt sangteknikken fra sin uddannelse i sit arbejde med synstolkning. Forskellige stemninger som trist, glad, frisk og alvorlig ’sidder nede i halsen’ og dermed ved hun hvilke muskulaturer, der styrer de forskellige klange og stemninger. Dermed er det er også et godt værktøj at have med sig i speaker-rygsækken.

Men hvad skal man kunne for at være en god synstolker? Det har vi spurgt Stine Schwennesen om:

- Du skal være god til at fortælle kort og indlevende om det, du ser. Og så gør det jo ikke noget, hvis du også har det sjovt med det. Hvis du så gør en forskel for nogle – ja, men så går det hele jo op i en højere enhed Det gør det for mig i hvert fald, svarer hun.

Stine startede som oplæser på P1 i 2010 og har siden været livespeaker på DR2. I dag er hun speaker på DR1, som i øvrigt er den eneste TV-kanal, der stadig speakes live.

’Sommer’ var første serie

DR startede med at synstolke programmer i 2008. Det første program, der blev synstolket, var dramaserien ’Sommer’. Derefter begyndte der at være en efterspørgsel på live-synstolkning i DR og ’så lå det bare lige til højrebenet, at spørge os livespeakere om den opgave’, fortæller Stine Schwennesen.

Fra den seneste public service-redegørelse fra DR i 2020 fremgår det, at DR tilbød 83 timers nyproduceret indhold med dansk synstolkning. Her indgik både dramaserier, live-programmer og store satsninger som ’Vilde vidunderlige Danmark’.

Udover nyproduceret synstolkning af egenproduktion tilbød DR flere andre synstolkede programmer både på flow-kanalerne og på DRTV, herunder spillefilm, nordisk drama og et stort antal DR-repriseprogrammer – især dramaserier.

Således kunne brugerne i 2020 tilgå i alt 457 timers dansk- og nordisksproget syntolkede programmer på DRTV. DR’s synstolkede programmer har efterfølgende været tilgængelige on-demand på DRTV. I 2020 blev det desuden muligt at live-streame programmer med synstolkning via DRTV.