VIDEO: Tegnefilm om sorg hitter på sociale medier

Hvordan hjælper du bedst en person i sorg? DR Ung Digital giver svaret i en kort tegnefilm, der nu er set hele 913.000 gange på Facebook.

Anne Vestergaard Olsen fra DR Ung Digital fik egentlig til opgave at lave noget til det sociale medie Instagram, der skulle få unge til at tale om sorg i forbindelse med DR’s sorgtema i uge 44. Men undervejs tog projektet en uventet drejning for Anne Vestergaard Olsen, der er uddannet art director.

”Jeg læste en masse artikler om, at man som pårørende skal passe på med at give for mange råd til folk i sorg. Jeg blev klogere på de typiske fejl, vi begår, når vi vil hjælpe dem. Det meste var på engelsk, og de animationer, jeg så, var ofte med dyr. Måske fordi man er bange for, at det kommer for tæt på, hvis det er med personer,” fortæller Anne Vestergaard Olsen og tilføjer:

”Det gik op for mig, at det er det, der mangler: En dansk guide til, hvordan vi som pårørende skal håndtere folk i sorg. Og det må gerne være en tegnefilm med mennesker i, fordi det er nemmere at forholde sig til.”

Et digitalt hit

Hun gik i gang med at lave en kort animationsfilm til Instagram, men den kom også på DR3 og P3’s facebooksider, og filmen er blevet et digitalt hit.

På Facebook er den set 913.000 gange, den er blevet delt flere end 10.600 gange og har fået 51.000 likes, reaktioner og kommentarer. På Instagram er den nået ud til 71.000 unikke brugere, hvoraf næsten 60 procent ikke følger DR3 og P3 i forvejen.

”Når man deler noget på de sociale medier, er det fordi, det rører noget i folk. Her er det måske folk i sorg, der ønsker at fortælle deres pårørende, hvad de har brug for. Eller pårørende, der minder hinanden om, hvad det er, de kan gøre for deres nære,” siger Anne Vestergaard Olsen.

”Det er en imponerende bedrift at formidle så komprimeret og oprigtigt et budskab med så simpelt et greb. Anne er lykkedes med at ramme en tone og form, som i bureauverdenen havde kostet millioner i udvikling bare at strejfe. Det er public service i sin mest ægte form,” siger David Brorson Fich, der er producent hos DR Ung Digital.

Stolt over at nå så mange

Tegnefilmen havde de 18-27-årige som målgruppe, men tallene viser, at den er nået langt bredere ud.

”Det oplever vi nogle gange med de digitale formater – at de når flere mennesker end tiltænkt, og de får et længere liv, fordi de bliver delt. Filmen her tager folk i hånden, den er nem at relatere til, og så giver vi plads til, at brugerne kan samtale om sorg på vores sociale medier, når de ser filmen. Det føles godt, at vi i DR på den måde kan være med til at ændre sorgkulturen,” siger Susanne Sundstrøm, som er redaktør i DR Kultur, Børn og Unge.

Fra Anne Vestergaard Olsen fik idéen til tegnefilmen, og til den var færdig, gik der en uge. Undervejs var en sorgpsykolog ind over for at sikre, at der ikke blev sagt noget forkert i filmen.

”Jeg er vildt stolt over, at en guide til sorg kan nå så mange. Jeg tror, det blandt andet skyldes, at filmen begynder med præmissen: Hvordan hjælper man en sørgende? Brugerne skal ikke gætte sig til, hvad filmen handler om. Fagligt er jeg glad for, at filmen har rørt så mange mennesker og gjort dem klogere. De har kunnet revidere deres måde at tage hånd om sørgende på,” siger Anne Vestergaard Olsen.