(Foto: © Nikolaj Bransholm)

Vikingerne har indtaget DR Koncerthuset og forvandlet det til Valhalla

Tre dage i denne uge byder DR og Nationalmuseet i fællesskab på et symfonisk vikingetogt i DR Koncerthuset. Det sker som et led i DR's tema 'Danskere i Verden', og fredag aften kan alle lytte med direkte på P2 og DR Lyd.

 • Det hører til de absolutte sjældenheder, at DR Koncerthuset byder på lyden af bronzelurer, bukkehorn, lyrer og strubesang. Men det er tilfældet onsdag, torsdag og fredag aften denne uge. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  1 / 13
 • Her samarbejder DR Symfoniorkestret, DR Vokalensemblet og Nationalmuseet om at tegne et musikalsk vikingebillede anno 2023 i tre særlige 'Viking'-koncerter, som bliver kaldt et symfonisk vikingetogt mellem virkelighed og fantasi. De tre aftener holdes, samtidig med at DR1 og DRTV lige nu viser programserien 'Togtet', hvor et hold krydser Nordatlanten på vikingernes præmisser. Både program og koncerter er en del af DR's særlige temasatsning i 2023, 'Danskere i Verden'. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  2 / 13
 • Koncertsalen i DR Koncerthuset er i løbet af dagene forvandlet til Valhalla, som vikingerne blandt andet brugte til gilder og, ja, druk. Aktuelt er det nu mere en musikalsk fest, og værterne på scenen er Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, der også medvirker i 'Togtet' og selv huser en udstilling af samme navn lige nu, samt Maria Månson. Hun er tidligere mangeårig DR-vært, men er nu direktør i firmaet PewPewPew. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  3 / 13
 • Vikingetiden var en tid næsten uden skrift, og sangen og ordet var måden, man huskede på. Man havde en sang til det meste - til at smede sin økse, spinde sin tråd, en sang til afsked og en sang til gensyn. Og det er mange af de lyde og klange og melodier, publikum kan høre i DR Koncerthuset i forbindelse med koncerterne. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  4 / 13
 • De tre aftener byder blandt andet på musikken fra tv-serierne 'Vikings' og 'The Last Kingdom' og soundtracks fra spil som 'Assassin’s Creed Valhalla' og 'God of War – Ragnarök'. DR Symfoniorkestret bliver dirigeret af Henrik Vagn Christensen, der har indspillet flere cd'er med orkestret, og senest også var med til at indspille musikken til DR's julekalender 'Julehjertets hemmelighed'. Det hele bliver bakket op af medlemmerne af DR Vokalensemblet, der er DR's internationalt anerkendte kammerkor. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  5 / 13
 • Færøske Eivør Palsdottir, som tidligere blandt andet har udgivet album og givet koncerter sammen med DR Big Band, er den ene af solisterne i det musikalske vikingetogt. Hun har selv været med i samarbejdet om soundtracket til 'The Last Kingdom', og synger blandt andet også 'The Last Kingdom Suite', 'Trøllabundin' og 'Salt' ved forestillingerne. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  6 / 13
 • En anden solist ved 'Viking' er den norske komponist og musiker Einar Selvik, som også er hovedmand bag gruppen Wardruna. Gruppen er kendt for sine helt særlige musikalske formidling af ældre nordiske kulturtraditioner. Einar Selvik har i en årrække komponeret musik til TV-serien 'Vikings' og også til spilsuccesen 'Assassin's Creed Valhalla'. Det er blandt andet også noget af hans eget musik, han byder på ved de tre koncerter. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  7 / 13
 • Det er Ejlif Gundersen fra DR Symfoniorkestret, som har haft fornøjelsen af at spille på for eksempel bronzelur og bukkehorn ved koncerterne. Som det kan ses her, er der masser af noder at holde styr på. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  8 / 13
 • Det stod ristet med dybe runer i salens gyldne trævægge, at Ragnarok er lige om hjørnet. Og lige nu byder DR på rigtig mange muligheder for at blive klogere på vikingernes liv, hvis man vil det. Udover 'Togtet' på DR1 og DRTV, har DR Lyd også netop lanceret podcasten 'Vikinger', Her bliver vikingernes liv fortolket i en dramatiseret form, der bringer vikingetiden helt tæt på vore dage. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  9 / 13
 • Inden koncerterne og i pausen er der mulighed for at tage VR-brillerne på - og på den måde blive sat tilbage til vikingetiden. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  10 / 13
 • Publikum kan også dukke op en time før koncertstart og være med til en særlig vikingequiz i DR Koncerthusets foyer. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  11 / 13
 • Det sluttede med stående applaus ved koncerten onsdag aften, og fredag aften - den 26. maj - fra klokken 19.20 har alle mulighed for at lytte med, også selv om man sidder i Brovst, Barrit eller Blovstrød. Da er vikingekoncerten aftenens P2-koncert, som også høres pinsedag klokken 0.05 på P2 og på DR Lyd efterfølgende. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  12 / 13
 • Den 11. og 18. juni viser DR2 og DRTV også den musikalske vikingefærd, så der er altså rige muligheder for selv at stævne ud på det symfoniske togt den næste tid. (Foto: © Nikolaj Bransholm)
  13 / 13