Vinderne af KarriereKanonen 2020 kåres snart: ’Vi skal bringe talent frem i verden’

Fredag løber KarriereKanonens finale af stablen med juryen som eneste gæster. For jurymedlem Mathias Buch Jensen handler KarriereKanonen om at pege på retninger for dansk musik – og om at turde heppe på det umulige.

Mathias Buch Jensen er musikansvarlig på P3 og et af jurymedlemmerne, som er med til at træffe årets afgørelse. (Foto: Agnete Schlichtkrull)

- Vi kommer til at stå med svedige håndflader og lidt ondt i maven på den der ’kom nu, jeg hepper virkelig på jer’-agtige måde. Der er noget på spil, og det synes jeg virkelig er essensen af KarriereKanonen.

Ordene kommer fra Mathias Buch Jensen, der til daglig er musikansvarlig på P3.

Han er en del af den musikjury, der i sin tid udpegede årets 10 talenter til KarriereKanonen 2020 – DR og Bandakademiets talentudviklingsprojekt. Efter KarriereKanonens semifinale i marts blev de 10 til fem, og nu er finalisterne Bbybites, BAADS, Føl som, Såforsatan og Terese efter et intenst forløb klar til at gå på scenen til KarriereKanonens finale i DR Koncerthuset.

- Det er vildt spændende at se, hvor det her forløb har taget dem hen. Artisterne blev jo oprindeligt udvalgt på baggrund af den ene sang, de sendte ind til os, så jeg er spændt på at se, hvordan oversættelsen fra indspilning til liveperformance tager sig ud, og hvor langt de har rykket sig siden semifinalen, siger Mathias Buch Jensen.

Originalitet, følsomhed, power

Juryen, der i weekenden skal udpege årets vindere af KarriereKanonen 2020, består udover Mathias Buch Jensen også af P3-værten Pelle Peter Jencel, Marianne Fruergaard og Johannes Dybkjær Andersson fra Bandakademiet samt Pernille Krog Mogensen, booker for SPOT/ROSA, og selvstændig konsulent i musikbranchen Anne Sofie Jeremiassen.

At juryen kommer fra vidt forskellige områder i musikbranchen er med til at sikre, at både det brede og det mere nicheprægede bliver repræsenteret i KarriereKanonen. Og selvom Mathias Buch Jensen normalt lytter med dét, han selv kalder ’P3-ører’, bliver det i lige så høj grad mavefornemmelsen, han kommer til at bruge i finalens votering.

- For mig handler det om: Er der noget på spil? Er der noget originalitet? Noget følsomhed? Noget power? Det kan godt blive blodigt i juryen, når vi skal vælge ud, men det samlende er vores fælles mål om at bringe noget talent frem i verden, som vi tror på kan vokse sig større.

Skal fremelske tendenser

En af DR’s centrale ambitioner er at løfte dansk musik og stimulere musikkulturen i Danmark. Med til denne ambition hører også at være med til pege på retninger for dansk musik.

- En del af kunsten for os i KarriereKanonen er at være med til at opdyrke territorier, der ikke findes på forhånd. Et godt eksempel på det er The Minds of 99, der vandt i 2013. Det var ikke fordi, der for syv år siden var en kæmpe efterspørgsel på dansksproget rockmusik – men nu spiller The Minds of 99 store, udsolgte koncerter på stribe.

Mathias Buch Jensen er også i år meget tilfreds med diversiteten blandt finalisterne.

- Det er ret vigtigt for KarriereKanonen, at sangene og artisterne ikke bare er et 1:1- afkog af, hvad der figurerer i radioen og på playlisterne lige nu, men også peger på tendenser, der kan komme til at ske. Det synes jeg også i høj grad afspejles i årets felt, hvor folk virkelig har deres eget take på tingene og blander forskellige udtryk, siger Mathias Buch Jensen.

Vigtigt med risikovillighed

I sit daglige arbejde på P3 er Mathias Buch Jensen ansvarlig for at ramme flere hundredtusind mennesker i løbet af en uge. Derfor er hans opgave også normalt at vurdere om de sange, han får ind, ’kan’ noget lige nu, hvis de bliver sat i rotation.

I arbejdet med KarriereKanonen er opgaven dog en helt anden.

- Den interessante øvelse med KarriereKanonen er jo at sige: ’Godt, nu står vi her, men hvis vi nu spoler frem, hvordan ser det her så ud om ti sange eller om to år?’ Det er svært at spå om fremtiden, men vi har jo en masse talent og musik at bakke det op med ud fra devisen: ’Hvis man kan skrive en sang som den her, så er der en overhængende sandsynlighed for, at man også kan skrive en, der er dobbelt så god”.

For Mathias Buch Jensen er blandt andet risikovilligheden vigtig, når han skal pege på årets vindere af KarriereKanonen.

- Jeg synes, det er vigtigt at have en eller anden risikovillighed i det og sige: Det kan godt være, at det her er helt ved siden af brættet, men samtidig er der noget, der kilder, som – hvis det blev forløst helt rigtigt – godt kunne eksplodere. Der er noget ’grasping at straws’ over det. Vi hepper på det umulige, siger Mathias Buch Jensen begejstret.

Finalens koncerter holdes fredag den 19. juni i DR Koncerthusets Studie 2 uden publikum. Koncerterne bliver tilgængelige på dr.dk/musik lørdag den 20. juni, mens de to vindere af KarriereKanonen 2020 kåres mandag den 22. juni hos ’Pelle Peter på P3’ kl. 12-14.

Facebook
Twitter