’Voldtægt on demand’ og kærestesorg-grafik får en Kravling-pris

Dokumentaren, der blev sendt på P1, er nu blevet hædret to gange i løbet af det seneste år. Den er lavet af Anders Bindesbøll, der nu arbejder for DR Østjylland, og Claus Nordahl.

I november sidste år fik Claus Nordahl (til højre) og Anders Bindesbøll FUJ-prisen for bedste radio for deres P1-dokumentar ’Voldtægt on demand’. Nu har de også fået Kravlingprisen 2016. (Foto: Marius Dahl)

For anden gang på et halvt år blev P1-dokumentaren ’Voldtægt on demand’ lørdag aften hædret for at være god radio. Claus Nordahl og Anders Bindesbøll producerede ’Voldtægt on demand’ som deres afgangsopgave på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus sidste år. Programmet blev senere sendt som ’P1 Dokumentar’, og Anders Bindesbøll er i dag ansat på DR Østjylland, mens Claus Nordahl er journalist hos DanWatch.

For et halvt år siden fik P1-programmet, der blev sendt i september sidste år, FUJ-prisen for bedste radio fra Foreningen for Undersøgende Journalistik, og lørdag aften var det Kravlingprisen for at have lavet bedste journalistiske produkt, der har gjort sig bemærket i årets løb, som Claus Nordahl og Anders Bindesbøll modtog. Kravlingprisen er den årlige prisfest, hvor medie-, kommunikations-, design- og journaliststuderende fejrer det seneste årets største bedrifter blandt de studerende, og i år blev festen holdt på spillestedet Vega i København.

Ubehageligt og uhyggeligt at lytte til

I motiveringen hedder det blandt andet, at dokumentaren 'Voldtægt on demand' udforsker den illegale industri, hvis groteske vare er overgreb mod børn bestilt og distribueret via webcam.

”Det er fundamentalt ubehageligt og uhyggeligt at lytte til, men bliver formidlet så kontrolleret og velbalanceret, at man fra begyndelsen forstår vigtigheden af projektet og bliver nødt til at hænge på. Anders Bindesbøll og Claus Nordahl tager lytteren med hele vejen rundt - vi møder politiefterforskerne i Danmark, vi møder behandlere, og vi følger reporterne til Filippinerne, hvor de møder ofre, NGO'er og den fattigdom, der er medspiller i den grumme industri,” lyder det videre.

Parallelt i dokumentaren kører et fortællespor, hvor man følger en dansk kundes bestillinger af overgreb og kundens gradvise brutalisering - ligesom man til sidst hører krænkerens egne refleksioner fra fængslet.

”Det er en uhyre kompleks historie, men dokumentaristerne styrer forløbet og navigerer sikkert i svære etiske dilemmaer uden at forfalde til hverken kynisme eller overdreven patos. ’Voldtægt on demand’ er en vigtig historie, den er utrolig godt researchet og køligt fortalt - det er på ethvert parameter fremragende journalistik,” hed det i begrundelsen for at give Anders Bindesbøll og Claus Nordahl Kravlingprisen. Du kan fortsat høre programmet på dr.dk her

Udover æren og en statuette får man også 10.000 kroner i forbindelse med at man modtager Kravlingprisen.

Også pris for godt design

TV-tilrettelægger-praktikant Josefine Exner – der først har arbejdet for DR Videnskab og nu er hos DR Ung – kunne også gå sejrrigt fra Kravlingfesten i Vega. Hun fik Kravlingprisen for bedste design for 12 infografikker, som hun lavede til DR3-programmet ’Kærestesorgens DNA’ i efteråret. ’Kærestesorgens DNA’ var produceret af DR Videnskab med Lars Ostenfeld som redaktør og blev sendt i efteråret i forbindelse med DR3's kærestesorgstema.

I motiveringen for at give Josefine Exner prisen hed det:

”TV-grafikkerne til DR3-programmet ‘Kærestesorgens DNA’ er sikkert håndværk i en sikker stil. Fortællingen foregår i et univers, hvor klinisk laboratoriestemning mødes med kuraterede rekvisitter. Der er tænkt over tempo, flow og klipning i de 60 sekunder lange teasere. De interessante fakta leveres i et flot speak, og under stemmen driver et metallisk - men delikat - lyddesign, der forstærker den twistede stemning.”

Infografikkerne kan ses her

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk