’Vores produktionsplan blev dikteret af noget helt andet end os selv’

Den første researchtur til serien ’Danskere i Verden’ var netop gennemført, da verden blev lukket af corona i foråret 2020. Her fortæller de to produktionsledere om et helt usædvanligt forløb med at rejse til seks kontinenter med corona som modspiller.

  • Rasmus Mandsberg Christiansen og Thomas Rounborg har været produktionsledere på 'Danskere i verden'. Foto: Lars Møller Hansen. (Foto: © Lars Møller Hansen)
  • Tilrettelægger Søren Hartmann og produktionsleder Rasmus Mandsberg Christiansen (th.) er ude at sejle med Alejandro Nolde i Argentina. Foto: DR.
1 / 2

Thomas Rounborg svarer uden betænkningstid, da jeg spørger, hvordan ’Danskere i Verden’ skiller sig ud fra andre produktioner, han har været produktionsleder på.

- Corona!

Og kollega Rasmus Mandsberg Christiansen følger op:

- Hovedopgaverne er de samme, men den ekstra dynamik, der er kommet ind, er corona. Det har holdt os på stikkerne.

Som produktionsledere er Thomas Rounborg og Rasmus Mandsberg Christiansen fra DR Aarhus ansvarlige for planlægning og praktik, når en produktion skal gennemføres. De sørger for visa, opholdstilladelser, toldpapirer på udstyr, flybilletter, hoteller og meget mere til vært, tilrettelæggere og fotografer.

Men på serien ’Danskere i Verden’, hvor vært Stéphanie Surrugue og holdet besøger seks kontinenter, vender corona-pandemien i starten af 2020 fuldstændig op og ned på planlægningen.

- Vi var lige kommet hjem fra Nigeria, som var vores første researchtur på serien, og 48 timer efter lukker Mette Frederiksen Danmark. Det betød, at ’Danskere i Verden’ blev lagt i fryseren. Vi kunne ikke forestille os, hvad det var for en verden, vi vågner op til efter corona, fortæller Thomas Rounborg.

- Vi vidste ikke, om det her projekt tøede op igen, siger Rasmus Mandsberg Christiansen.

Coronaens udbredelse bestemmer

Heldigvis bliver projektet vækket til live igen. Det sker med en optagetur til Nordamerika i efteråret 2021, og den bliver en lakmustest på det videre forløb, der for alvor kommer i gang i januar 2022.

- Corona bliver afgørende for rækkefølgen af optagelser: Hvor tør det først op henne? Det var seks kontinenter, vi skulle forholde os til – og hvert land sine regler. Vi fulgte bølge et og to, hvornår var det sommer og vinter de forskellige steder, og vi blev nærmest vores egne virologer, der forsøgte at finde ud af, hvor vi kunne slå til henne, beretter Thomas Rounborg.

- Vi sad i bedste Oddset-stil – hvad var de bedste veje at gå for at få projektet op at flyve? Vi gjorde, hvad vi kunne for at kigge i krystalkuglen og sammenholde med de informationer, der kom fra hele verden. Det er specielt, at vores produktionsplan blev dikteret af noget helt andet end os selv. Coronaens udbredelse sagde, hvor vi kunne tage hen. Og den plan, vi lagde, blev lagt om undervejs. Det drypper igennem hele produktionen, og det er tenderende til vanvittigt, hvor fleksible folk har været for at få den her kabale løst, siger Rasmus Mandsberg Christiansen og tilføjer:

- Ét var at sætte sig ind i reglerne, men det allervildeste var, at man kunne læse dem om torsdagen, og om fredagen kunne de være anderledes. I timerne op til at vi skulle på flyveren, tjekkede vi, om der var sket noget, siden vi havde lukket computeren.

Thomas Rounborg smiler:

- Man kan vist godt kalde os omstillingsparate, agile og alle de andre buzzwords. Noget af den læring, vi har fået på det her projekt, skal vi forhåbentlig aldrig bruge igen.

Det lykkes for produktionen at rejse til alle de lande, der er planlagt – bortset fra Kina, hvor corona-situationen ikke bliver gunstig nok.

  • Søren Hartmann, Mathias Klok, Rasmus Mandsberg Christiansen, Sarah Frey, Stéphanie Surrugue, Karin Frey og Finn Hagemann Pedersen i Argentina. Foto: DR.
  • I USA: Produktionsleder Thomas Rounborg (helt til højre) og holdet foran et bombefly fra Anden Verdenskrig. Foto: Karin Brøgger.
  • På vej hjem fra Indien: Tilrettelægger Karina Mølgaard Rasmussen, produktionsleder Thomas Rounborg, vært Stéphanie Surrugue - og bag dem fotograferne Christian Korsager Mud og Jesper Bonde Dannemand. Foto: DR.
1 / 3

Mange bump ind ad ’hoveddøren’

Selv uden en pandemi kan det være sin sag for et større tv-hold at rejse officielt ind i nogle af verdens lande. Holdet bag ’Danskere i verden’ har besøgt lande i Oceanien, Latinamerika, Nordamerika, Asien, Afrika og Europa. En stor planlægningsopgave for de to produktionsledere.

- Der er så mange bump ind ad ’hoveddøren’ med visum, told og så coronaen. Det er bare besværligt, siger Thomas Rounborg, og Rasmus Mandsberg Christiansen supplerer:

- Der er rigtig mange tilgange til, hvordan man kommer til landene med visum og udstyr. Vi er blevet gode til at kontakte ambassader og konsulater for at finde en genvej. Der er godt nok lang vej i mål med bureaukratiet i nogle lande. En af de ting, jeg for eksempel har bokset med, var at få udstyr ind og ud af Argentina.

De to produktionsledere fortæller, at det var nødvendigt for alle på produktionsholdet at have to pas.

- Det har været lidt af en kalendertetris: Hvis ét pas er på ambassaden for at få visum, kan jeg rejse med det andet, siger Thomas Rounborg.

- Vi har haft en tavle med en oversigt over, hvilke pas folk har haft med, siger Rasmus Mandsberg Christiansen.

- Og Gud nåde og trøste dem, der var lige ved at vælte det hele, hvis de skulle bruge et pas i deres sommerferie, smiler Thomas Rounborg.

Fotograf med på researchturene

Men arbejdet med ’Danskere i Verden’ har også budt på andet end corona-udfordringer og et stort logistisk arbejde for de to produktionsledere.

- Det unikke ved ’Danskere i Verden’ er, at vi har haft en fotograf med på researchturene. Det har betydet meget at få den dimension med, når vi bagefter skulle lave planen for den her produktion. Vi har kunnet lave en langt mere kvalificeret produktionsplan i forhold til at få de optimale optagelser, siger Thomas Rounborg.

- Når vi har stået derude på research, har vi fået en anden dialog, fordi der er en fotograf med. Normalt handler det om praktik og indhold, og så kommer fotodelen. Men her har vi kunnet få billedsiden mere ind i snakkene: Hvordan kan vi få det optimalt billedmæssige ud af det? Hvordan bliver det så fedt som muligt? Det er blevet mere gennemsnakket og gennemtænkt, fordi der var en fotograf med på turene, siger Rasmus Mandsberg Christiansen.

En vilje til at komme i mål

Næsten præcis tre år efter, at corona satte projektet på pause på ubestemt tid, kunne Thomas Rounborg og Rasmus Mandsberg Christiansen glæde sig over premieren på ’Danskere i Verden’ søndag den 12. marts.

Og hvad vil de to produktionsledere så huske fra denne særlige produktion?

- Jeg får lyst til at ignorere corona – det var vi snakket nok om. Det er et ekstremt privilegium at komme ud og møde så mange spændende mennesker. Det har været unikt. Det er derfor, jeg elsker det her job – det er alt det, der følger med, siger Thomas Rounborg.

- Folk siger til mig: ’Er det ikke fedt at rejse rundt?’ Jo, det er det. Men det, der gør det fedt, er, når man står og banker på døren hos folk derude og hører den historie, som seerne får nu. Dér peaker det, siger Rasmus Mandsberg Christiansen og tilføjer:

- Og så skal alle på produktionen klappe sig selv på skuldrene, fordi de ikke har kastet håndklædet i ringen undervejs. Der har været en vilje til at komme i mål, og der er en stor tilfredshed i, at det er lykkedes.

’Danskere i Verden’ er i seks afsnit, som kan ses på DR1 og DRTV. Serien er en del af et stort tema med samme navn, hvor DR i forskellige programmer over de næste måneder giver indsigt i, hvad det er for en historie, vi som folk er rundet af.