Wafande og lytterne på P4 har skrevet en kærlighedssang til herrelandsholdet

Sangen ’Nu det Danmark’ er P4’s bud på en ny sang til herrelandsholdet i fodbold. Teksten er skrevet af Wafande med inspiration fra P4’s lyttere, og sangen hylder både fodbold og fællesskaber på tværs af danskerne.

Wafande er gået sammen med lytterne på P4 og har skrevet en kærlighedssang til landsholdet. Billedet er fra optagelserne på musikvideoen, som kan ses onsdag den 21. september fra klokken 10.00. (Foto: Sofie Gerdes)

De fleste af os har enten været en del af eller set på, mens glade, danske fodboldfans har ’sejlet op ad åen’, når herrelandsholdet har sparket bolden i mål på alverdens udebaner. Landsholdet binder landet sammen og skaber en kærlighedsfølelse og fællesskaber på tværs.

Den følelse har man forsøgt at ramme i DR’s nye kærlighedssang til herrelandsholdet. I et tæt samarbejde med P4-lytterne har popsangeren Wafande skrevet sangen ’Nu det Danmark’.

Jonas Selberg er tværgående projektleder i DR Bred Kultur og Fakta, og han fortæller, at det var helt oplagt at kaste sig over et fælles sangskrivningsprojekt med P4.

- Vi har tidligere samarbejdet med ’Formiddag på 4’eren’ og har gode erfaringer med at involvere lytterne i sangskrivning. Nu forsøger vi at tage de fælles erfaringer til nye højder som en del af temaet ’Min Sang’. Ud fra temaet satte vi os for at skrive en sang om noget, som er med til at forbinde og forandre os som danskere. Sport har altid haft den effekt. Så vi valgte, at det skulle være en kærlighedssang til herrelandsholdet i fodbold, som også her i efteråret står overfor spændende kampe, fortæller han.

’Nu det Danmark’ er en del af DR’s store ’Min Sang’-tema, der gennem efteråret har undersøgt, hvordan sange forbinder os som nation, som venner, kærester, kolleger og alt derimellem. De sidste mange lørdage har man kunnet følge en række kendte danskere, der hver især har skrevet deres personlig sang til Danmark. Nu følger P4 trop, og sangen skal ikke kun symbolisere kærligheden til herrelandsholdet, men også den kærlighed, der opstår mellem danskerne, når der er landskamp.

- Vores ambition er at lave et hit, som ikke bare bliver en klassisk hyldestsang med 80’er-lyd og fuld af fodboldmetaforer. Det har faktisk været en udfordrende opgave. Det var vigtigt for os, at sangen ikke kun hylder et landshold eller en stemning - den skal have en nerve og have noget mere på hjerte. Nu er vi endt med en funky kærlighedsbasker til landsholdet, som lige så meget er en hyldest til alle fællesskaber og de mål, vi som mennesker selv scorer i løbet af livet, siger Jonas Selberg.

’Vi har de mest fantastiske lyttere’

Louise Deruginsky og Knud Lind er værter på ’Formiddag på 4’eren’. I begyndelsen af august rakte de ud til lytterne i radioen, og ud fra lytternes input har Wafande skrevet ’Nu det Danmark’.

- Det er lige præcis det, som ’Formiddag på 4’eren’ kan. Vi kan involvere lytterne og skabe noget sammen. Vi har de mest fantastiske lyttere. Første gang, Wafande var med i vores studie, var han ret overrasket over, hvor meget respons vi fik. Han var helt sikker på, at vi havde forberedt lytterne inden, for han var vildt imponeret over de mange forslag og indspark, lytterne kom med, siger Louise Deruginsky.

De to radioværter har sammen med Wafande været vidt omkring for at få input og inspiration til den nye kærlighedssang.

- Inden vi involverede lytterne, tog vi på Smukfest. Der gik vi rundt blandt de glade festivalgæster og spurgte, hvad fodbold betød for dem og deres familier, og hvilken følelse det gav dem. Så der har været virkelig mange, der har været inddraget i den her sang, forklarer Louise Deruginsky.

Og popsangeren selv fortæller, at sangen handler om enighed, kærlighed og sammenhold, hvor landsholdet er essensen, men hvor de mange input har været en stor inspiration til, hvordan sangen er endt med at lyde.

- Det har været superfedt at komme ud og møde folk – både på Smukfest og lytterne i radioen. Alle deres input har jeg brugt til inspiration, og det har hjulpet til at finde en følelse og stemning, der går på tværs af mange forskellige mennesker, siger Wafande.

Louise Deruginsky fortæller, at Wafande har været med i radiostudiet to gange, og derfra måtte de to radioværter vente i spænding på at høre lyden af det færdige resultat.

- Det har jo været vildt sjovt at følge processen og få lidt ejerskab over den her sang. Og så har det været fantastisk at samarbejde med Wafande. Han har en super god energi, og det har været en kæmpefest, når han har været med i studiet, fortæller radioværten.

Louise Deruginsky og Knid Lind er værter på 'Formiddag på 4'eren', og de har fået mange input fra lytterne til sangen 'Nu det Danmark'. (Foto: (C) DR)

En holdindsats på tværs af afdelinger

P4-lytterne har budt ind med mange forskellige forslag til, hvad herrelandsholdet betyder for dem. Sangen skal ikke kun hylde herrelandsholdet, men de fællesskaber vi mennesker har - og sport er helt tydeligt noget, som kan bringe danskerne sammen på trods af forskelligheder.

Og det er denne fællesskabsfølelse, som Wafande håber, at lytterne vil stå tilbage med.

- Jeg håber, at folk bliver ellevilde og ikke kan få armene ned. Det er jo en sang om fællesskab, og det er det, sporten kan. Sport og musik kan samle folk på tværs af farver, religioner og samfundslag. Og det håber jeg også, at vi gør med ’Nu det Danmark’, siger Wafande.

Jonas Selberg fortæller, at projektet er ’en tværgående holdindsats’ på tværs af fire afdelinger i DR: DR Østjylland, DR Bred Kultur og Fakta, DR Integreret Markedsføring og Positionering samt DR Salg. Hertil kommer eksterne samarbejdspartnere i musikbranchen.

- Selvom det i starten altid er udfordrende at finde fælles fodslag, så er det samtidig sjovt og helt fantastisk, når vi så lykkes med at udvikle et tværgående projekt, som flere kan se sig selv i og som bidrager til de enkelte afdelingers mål. Så bliver det en win-win-situation for alle, og gennemslagskraften til danskerne bliver langt større, når vi står sammen om indhold på tværs af DR, forklarer han.

Sangen ’Nu det Danmark’ bliver udgivet den 20. september i forbindelse med, at herrelandsholdet senere på ugen spiller to kampe i Nations League. Du kan høre sangen på din streamingtjeneste.

  • Musikvideoen kan du se på P4’s Facebook-side og Youtube onsdag den 21. september fra klokken 10.00.