Børnene på Silkevejen

20. august kl. 18.30 på DR Ultra: Ny dokumentarserie følger Syd- og Centralasiens modige børn med ærlige portrætter fra en anderledes verden.

Den nye serie følger blandt andet Javad fra Bangladesh. (Foto: © Toolbox Film)

’Børnene på Silkevejen’ er blandt andet historien om Javed på 11 år, der trods sin unge alder allerede flyttet hjemmefra og nu bor på en strand i udkanten af Bangladesh med sin gode ven Shahidul. Javed er droppet ud af 2. klasse, da lærerne slog. Han arbejder nu sammen med Shahidul med at give folk på stranden massage, så han har råd til mad og til at surfe.

Javads historie er blot én af fem personlige historier, der portrætteres i den nye DR Ultra-serie for børn og unge. ’Børnene på Silkevejen’ får tv-premiere den 20. august klokken 18.30.

Igennem fem dokumentariske kortfilm giver ’Børnene på Silkevejen’ et nært indblik i fem forskellige børn og unges liv i alderen 11-14 år, der alle bor i lande fra den gamle silkevejsrute: Indien, Kirgisistan, Bangladesh, Nepal og Mongoliet. ’Børnene på Silkevejen’ er instrueret af Jens Pedersen, som også stod bag børneserien ’Tro Håb Afghanistan’, for hvilken han blandt andet modtog Politikens-Fondens pris ’Bedste dokumentarfilm’ på Buster i 2014.

Jens Pedersen har efter omfattende casting rejst Asien rundt i en periode på tre år for at følge Silkevejens børn, der med deres unikke og personlige historier bidrager til fortællingen om livet på Silkevejen fortalt i børnehøjde.

Et spændende børneliv til inspiration for danske børn

’Børnene på Silkevejen’ består af historier om børn, der vokser med de udfordringer, tilværelsen sender deres vej. Det er børn, der drømmer og kæmper. Det er udviklingshistorier, der viser et spændende børneliv i lande, som vi kender meget lidt til. Børnenes omstændigheder er anderledes end hjemme i Danmark og alligevel overrasker børnene fra Silkevejen med deres gå-på-mod og styrke, som instruktør Jens Pedersen mener, at danske børn kan have glæde af at møde.

Instruktør Jens Pedersen fortæller:

”Jeg har mødt et rigt børneliv i lande, hvor vilkårene nok er en del barskere end herhjemme, men hvor børnene samtidig vokser med udfordringerne på utrolig vis. Mit mål har først og fremmest været at lave nogle film, som danske børn vil opleve som fascinerende og involverende, og jeg synes, at mine hovedpersoner i de nye film leverer varen. De er overlevere, som jeg tror danske børn - i disse curlingtider - kan have stor glæde af at møde. I forhold til den megen debat for tiden om danske børns robusthed på grund af overdreven forældreinvolvering, kan man i serien se børn, som tager skæbnen i egen hånd og udvikler sig med det.” ’Børnene på Silkevejen’ stemmer godt overens med DR Ultras målsætning om at inspirere og udfordre børn samt vise dem virkeligheden anno 2017 i øjenhøjde med kanalens målgruppe, som er de 7-12-årige.

Noget at tænke over

Redaktør for DR Ultra Jonas Kryger Hansen siger: ”På DR Ultra ønsker vi at udfordre børnene og give dem noget med videre at tænke over, og med den her serie vil vi gerne gøre det fremmede mere forståeligt og nærværende for børn i Danmark. Serien gør brug af stærke personhistorier, som danske børn forhåbentligt kan identificere sig med, og samtidig håber jeg, at de kulturelle forskelle kan åbne deres verden.”

’Børnene på Silkevejen’ får premiere på DR Ultra den 20. august 2017 klokken 18.30. Herefter sendes ét afsnit de efterfølgende fire søndage samme tid.