’Danmark ifølge Billed-Bladet’ – ny dokumentar på DR K

19. april kl. 20.30: I en ny dokumentarserie dykker DR K ned i Billed-Bladets gyldne æra i 1970’erne, hvor bladet hver uge bliver læst af over en million.

I aftenens program handler det blandt andet om ugeblads-yndlingene Simon Spies, Mogens Glistrup og Prinsesse Anne-Marie. (Foto: DR Historie © Type 2)

Hvis man vil vide, hvad danskerne talte om i 1970’erne, kan man med fordel kigge i Billed-Bladet fra dengang. Det gør DR K i den helt nye dokumentarserie - ’Danmark ifølge Billed-Bladet’ - og resultatet er både sjovt og overraskende. Serien, der får premiere på DR K onsdag den 19. april kl. 20.30, kommer helt ind i hovedet på dem, der skrev og på dem der blev skrevet om, og giver et billede af det Danmark, som Billed-Bladet beskrev i 1970’erne.

Ugeblads-yndlinge, tidstypiske temaer og friske interviews

Serien kommer selvsagt rundt om flere ugeblads-yndlinge fra dengang, som Simon Spies, Mogens Glistrup, Prinsesse Anne-Marie og Gustav Winckler, men ser også nærmere på tidstypiske temaer og varme emner, som tidens kvinder, Kongehuset, terror, homoseksualitet, ’Dødens Triumf’ og arvestriden i Kauffmann-familien.

Udover interviews med journalisterne fra dengang, er der også friske interviews med bl.a. Simon Spies’ ekskæreste Inger Weile, Gustav Wincklers børn, mesterbokseren Tom Bogs’ ekskone og balletdanser Vivi Flindt.

Den gyldne æra - skruppelløse journalister og naive interviewofre

1970’erne er Billed-Bladets gyldne æra, og på redaktionen er der store armbevægelser. I 70’erne er Billed-Bladet endnu ikke blevet ”Danmarks royale ugeblad”, og selvom der er masser af historier om kendisser, så er der meget mere end det. Der er historier om flyulykker, bortførelser, naturkatastrofer og kriminalstof. Altid skrevet med sans for drama og med henblik på at røre læseren.

I serien møder seerne de skruppelløse journalister, der – ifølge dem selv - skrev bedre, tjente flere penge og havde det sjovere end kollegerne på aviserne. Vi møder de to konkurrenter, der – helt bogstaveligt - løb om kap for at komme først op til redaktøren og få den gode historie. En af dem fortæller i serien, hvordan de kunne bygge en kendis op uge efter uge med den ene hyggelige artikel efter den anden - for jo mere kendt en person er, jo bedre er historien, når personen falder.

Fra uanmeldte besøg hos trafikofre til ’sjælesørger’ for forsmåede kendis-ægtefæller

Reporterne dukkede ofte uanmeldt op hjemme hos pårørende til trafikofre og overraskede de overlevende på hospitalet. De tilbød en skulder, som den forsmåede kendis-ægtefælle kunne græde ud ved, og fredagen efter læste 1/3 af landets befolkning hele den åbenhjertige historie i Billed-Bladet.

På chefredaktørens kontor hang der et skilt med et Hemingway-citat: ”Lad andre frelse verden, blot jeg må beskrive den, som den er”. DR K’s nye serie frelser heller ikke verden, men den fortæller på underholdende vis hvordan verden så ud og hvordan den blev formidlet – og hvilke konsekvenser det havde for dem, der blev skrevet om.

’Danmark ifølge Billed-Bladet’ – på DR K fra onsdag den 19. april kl. 20.30 og de følgende fire onsdage

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk