’Dokumania’ på DR2 ser på naturens uorden

9. februar kl. 20.45 på DR2: For handicappet til at være normal og for normal til at acceptere sig selv som handicappet. Det er dilemmaet i Christian Sønderby Jepsens dokumentar ’Naturens uorden’.

Dokumentaren skildrer spastikeren Jacob Nossells selvironiske kamp for at forstå og iscenesætte sit eget liv. (Foto: Moving Documentary)

I ’Naturens uorden’ følger vi Jacob Nossells selvironiske kamp for at forstå og iscenesætte sit eget liv. Ifølge videnskaben burde spastikeren Jacob allerede fra fødslen være 'fravalgt' af både forskere og forældre, men med et intakt intellekt, fanget i et svækket kropshylster, er han i stedet legemliggørelsen af normalitetens dilemma: For handicappet til at være normal og for normal til at acceptere sig selv som handicappet. I forsøget på at forstå sig selv og sin egen situation opsøger han i filmen førende danske videnskabsfolk og stiller dem spørgsmålet: "Er jeg unormal?".

Et liv, der er værd at leve

I sin jagt på at forstå sin egen skæbne sætter Jacob sig for at udfordre normalitetsbegrebet og sin egen manglende formåen. Han vil påvise, at hans liv er værd at leve – selvom han måske skulle have været valgt fra før han overhovedet var blevet født. Han vil være skuespiller i sit eget liv, fylde Det Kongelige Teater og modtage publikums hyldest.

Filmens omdrejningspunkt er således Jacobs opsætning af teaterstykket ’Human afvikling’, der havde premiere på Det Kongelige Teater i 2014. Her er Jacobs åbningsreplik: ”Når folk møder mig første gang får de en instinktiv impuls til enten at flygte fra mig eller slå mig ihjel.” Vi følger Jacobs kamp for både at forstå sig selv og sin plads i verden og samtidig sætte sig selv på spil i et forsøg på at konfrontere alle os ’normale’ med det dilemma hans eksistens udgør.

Hvad sker der, hvis alt er perfekt?

Spørgsmålet er om videnskaben og samfundet allerede er nået så langt, at mennesker som Jacob om få år er en sagablot. Ved hjælp af genteknologi kan vi allerede spore og fravælge det uønskede og uperfekte, men hvad betyder det for samfundet i fremtiden? Når der ikke længere er plads til det uperfekte, det skæve og anderledes?

I ’Naturens uorden følger vi Jacob Nossells kamp for at finde ud af, hvad meningen med hans liv som handicappet egentlig er – både for ham selv og for de mennesker, der omgiver ham. Udover at tale med førende forskere på området, er vi også med, når Jacob som journaliststuderende søger praktikplads hos henholdsvis DR og Ekstra Bladet og uden omsvøb får at vide, hvor meget hans handicap står i vejen for hans drøm om at blive journalist. I løbet af filmen bliver det mere og mere tydeligt, hvor svært det må være for Jacob at være Jacob.

’Naturens uorden’ har tv-premiere på DR2 d. 9. februar kl. 20.45

Facebook
Twitter