DR Big Band møder Marilyn Mazur – i Bukarest, Greve og DR Koncerthuset

Der venter publikum et væld af helt nye klange og rytmer, når DR Big Band i den kommende tid møder ikonet Marilyn Mazur – både på turné og på hjemmebanen i DR Koncerthuset.

  • Der venter publikum et væld af helt nye klange og rytmer, når DR Big Band i den kommende tid krydser klinger med ikonet Marilyn Mazur – både på turné og på hjemmebanen i DR Koncerthuset. Solist: Marilyn Mazur (Foto: Frida Gregersen) (Foto: © Frida Gregersen)
  • DR Big Band har bestilt 12 nye arrangementer af numre fra hele Mazurs karriere og et helt nyt værk, som har fået titlen "Sparkles" (Foto: Stinna Skrivergaard & Michelle K. Berg) (Foto: © Stinna Skrivergaard & Michelle K. Berg)
  • Det japanske stjerneskud Miho Hazama er dirigent ved DR Big Bands koncert med Marilyn Mazur. (Foto: PR Photo) (Foto: © Picasa)
1 / 3

Gennem seks årtier har DR Big Band sat tonen an i dansk jazz. Og i de sidste fire af dem har percussionisten Marilyn Mazur været en af de stærke profiler, som fra sit arsenal af slagtøjsinstrumenter har domineret både den danske og den international jazzscene.

Men selv om de har optrådt sammen et utal af gange, har DR Big Band aldrig tidligere haft Marilyn Mazur som hovednavn ved en koncert. Det sker for første gang i denne uge, hvor bandet har inviteret det dansk-amerikanske ikon til at være centrum i tre koncerter – ikke kun som percussionist, men også som komponist bag hele koncerten.

Urpremiere og nye arrangementer

Selv for garvede jazzfans vil koncerterne med DR Big Band og Marilyn Mazur byde på helt nye klange. Bandet præsenterer nemlig en lang række nye versioner af numre fra hele Mazurs karriere, arrangeret til lejligheden af bigband-eksperten Helge Sunde.

Som et højdepunkt i koncerterne venter urpremieren på det nye værk Sparkles, som Marilyn Mazur har komponeret specielt til DR Big Band. Værket er en suite i seks dele og bruger hele bigbandets udtryksspektrum – indhyllet i Mazurs stærke klangfarver og med en naturlig overflod af rytmer.

To kvindelige ikoner på scenen

Gennem det meste af sin karriere har Marilyn Mazur været et ikon i både den danske og den internationale jazzverden. Hun har optrådt og indspillet sammen med stjerner som Miles Davis, Jan Gabarek og Wayne Shorter, og herhjemme er hun kendt for sit lange samarbejde med bl.a. NHØP og Palle Mikkelborg.

I de fleste sammenhænge har Mazur været den eneste kvinde på scenen – og selv på internationalt plan er hun en af kun ganske få kvindelige kunstnere, som for alvor har præget jazzen.

Men til koncerterne med DR Big Band får Mazur selskab af en af jazzverdenens nye, kvindelige stjerneskud: den unge japanske dirigent Miho Hazama, som er blandt DR Big Bands favoritkunstnere og bl.a. stod i spidsen for bandets store åbningskoncert på Tokyo Jazz Festival sidste sommer.

Fra Greve til Bukarest

Det er ikke kun det københavnske jazzpublikum, der kan se frem til at komme tæt på Marilyn Mazur, Miho Hazawa og DR Big Band. Inden koncerten på bandets hjemmebane i DR Koncerthusets Studie 2 drager kunstnerne nemlig til et andet af DR Big Bands faste spillesteder, Portalen i Greve. Og efter de to danske koncerter går turen til Rumænien, hvor DR Big Band er blandt radioorkestre fra hele verden, der optræder på den store festival Radiro – også kendt som International Radio Orchestras Festival.