DR Dokumentar undersøger ’De dyre direktører’

16. oktober kl. 20.45 på DR1: Gyldne håndtryk på flere års løn og fratrædelser i millionklassen uden at fratræde. I tre programmer undersøger DR Dokumentar lønforholdene på direktørgangene blandt offentlige topchefer.

I en tid, hvor hver krone vendes i det offentlige, undersøger DR Dokumentar lønforholdene blandt de offentlige topchefer. (Foto: © DR Dokumentar, Type 2)

Gyldne håndtryk på flere års løn og fratrædelser i millionklassen uden at fratræde. I tre programmer undersøger DR Dokumentar lønforholdene på direktørgangene blandt offentlige topchefer. Gennem aktindsigter i direktørernes kontrakter får seerne indsigt i nogle af de ordninger, som ellers sjældent kommer frem i lyset, men som sikrer direktørerne millionbeløb. Det første program sendes den 16. oktober klokken 20.45 på DR1.

I en tid hvor offentlige besparelser dagligt bliver drøftet, har DR Dokumentar set nærmere på, hvordan det står til med lønforholdene blandt direktørerne i det offentlige. For at få et indgående kendskab til de enkelte sager, har dokumentarholdet søgt aktindsigt i samtlige direktørkontrakter i 98 kommuner, i alle regioner, og i staten - samt i de offentligt ejede virksomheder som TV 2 og DR.

I det første program kaster programmet lys på de kontrakttyper, som kaldes åremålsansættelser og generationsskifteaftaler – en slags tidsbegrænsede ansættelser som sikrer direktørerne højere løn samt store fratrædelsesbeløb, når ansættelsen ophører. Programmet undersøger, hvordan kontrakterne bliver brugt i praksis. Bliver de brugt til at øge rotationen blandt topcheferne, som det var hensigten eller er det en måde at hæve lønnen på?

Gyldne håndtryk og dobbeltløn

I de kommende programmer undersøger DR Dokumentar forholdene omkring afskedigelser og gyldne håndtryk. Programmet dykker ned i, hvor mange penge chefer får med sig, når de afskediges. Derudover ser vi på de regler, der gør det muligt at hæve løn fra to kommuner på samme tid - den kommune, direktøren forlader og den nye, hvor han er blevet ansat i.

Vi ser også på en række kommunale forsyningsselskaber, hvor flere direktører har fået udbetalt store fratrædelsesgodtgørelser, selv om de fortsætter i samme stilling.

"I programmerne gennemgår vi en række cases i forskellige kommuner og i staten og bruger vores aktindsigt til at undersøge, om de cases, vi anvender, er en del af et større og mere generelt billede af lønforholdene og kontrakterne i det offentlige," siger dokumentarchef i DR Steen Jensen.

De tre programmer om ’De dyre direktører’ sendes første gang den 16. oktober klokken 20.45 og de næste to mandage samme tid.