DR følger ’Verdens dejligste møgunger’

Hvordan underviser man skolebørn, der har særlige behov? Skolen ved Sorte Hest i København er et af de steder i landet, der har specialiseret sig i at undervise denne gruppe - og DR følger livet her i ny serie fra mandag.

  • Kennedy på 13 har aldrig gået til fodbold, men derfor kan man jo godt drømme om at komme til at spille for Barcelona. (Foto: Michelle Francati © Framegrab)
  • Fiskeri er også noget, man dyrker på Skolen ved Sorte Hest. (Foto: Michelle Francati)
  • Serien 'Verdens dejligste møgunger' er i fire afsnit (Foto: Michelle Francati)
1 / 3

Lui, Aksel, Bertil, Maia, Kennedy, Elias og Tora er blandt de 40 elever, som benytter sig af dagbehandlingsskolen ved Sorte Hest i København. Børnene er som personer helt forskellige, men fælles for dem er, at de ikke kan trives i en almindelig folkeskoleklasse.

Nogle af børnene har diagnoser som ADHD og autisme mens andre har haft en belastet opvækst. For alle indebærer det helt særlige behov for opmærksomhed og omsorg. Børnene har oplevet ekstremt modgang, utallige nederlag, mobning og eksklusion.

Ofte kæmper de med stress og voldsomme temperamenter, svingende humør, angst, manglende tillid til sig selv og til andre – forhold som kræver flere voksenressourcer og mindre og tryggere rammer end dem, som den almindelige folkeskole har mulighed for at tilbyde. Netop de ressourcer er til stede på Skolen ved Sorte Hest, som er rammen om børnenes hverdag.

- Det er mit håb med programmerne, at vi får sat spot på de udfordringer, som børn med særlige behov bærer rundt på. Vi kender alle mindst et barn, som ikke altid opfører sig lige eksemplarisk, og som man måske er tilbøjelig til hurtigt at dømme som et irriterende barn. Men med den indsigt programmerne giver i børnenes udfordringer, og hvordan de skal mødes, håber jeg, at vi alle kan være med til at give børn med særlige behov en ekstra chance – i stedet for endnu et nederlag, siger programmets tilrettelægger Nille Westh.

Relationer og rammer – en del af behandlingen

De voksne Mikkel, Rasmus, Birte, Sandra, Kirstine, Thue og Christina er en del af lærerstaben på Skolen ved Sorte Hest og har elever fra 1.-9. klasse. Der undervises i almindelige fag som dansk, matematik, historie og musik.

I programmerne er seerne med, når der er undervisning, forældremøde og læseprøve, når børnene og de voksne i et samarbejde indspiller sange, er til parkour, på fisketur og til fodboldtræning. Og når det første fritidsjob kommer i hus, når man skal lære at få en ven og glæde sig på andres vegne uden at blive misundelig. Oplevelser, som er forbundet med bekymringer, frustration, drømme, oceaner af tanker og store glæder.

-’Verdens dejligste møgunger’ er et kig ind i en verden, som vedrører os alle – men som de færreste af os nok kender indgående. Jeg håber, at programmerne vil sætte gang i en debat om, hvordan vi som samfund kan hjælpe børnene, familierne og skolerne, så børnene på trods af vanskelige vilkår kan blomstre op og genfinde troen på sig selv, siger Nille Westh.

’Verdens dejligste møgunger’ havde premiere mandag den 15. februar klokken 20.00 på DR1 og på DRTV og er i fire afsnit.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter