DR Koncerthuset fejrer 100 års musikalsk Disney-magi med fire koncerter

Over 120 medvirkende sangere, musikere og solister er på scenen i Koncertsalen, når DR Koncerthuset hylder musikken i 100 års Disney-film ved fire koncerter i november og december.

Jakob Stegelmann er vært, når DR Koncerthuset til november præsenterer en musikalsk fejring af Disneys 100 års jubilæum. (Foto: © Kim Matthai Leland)

I 100 år har Disneys tegnefilm samlet tv-seere og biografgængere verden over.

Men det er ikke kun synet af de kendte figurer – fra Snehvide til Ariel og fra Bambi til Løvernes Konge – der har gjort indtryk på generationer af børn og voksne. Det er i høj grad også musikken.

Helt fra begyndelsen har musikken spillet en bærende rolle i de magiske Disney-fortællinger, og derfor er det musikken, der er i centrum, når DR Koncerthuset inviterer til koncerten Fra alle os til alle jer – Disney 100 år Live in Concert den 29.-30. november og 1.-2. december i Koncertsalen.

Det bliver DR's tegnefilmsekspert Jakob Stegelmann, som præsenterer den musikalske tour de force gennem Disneys eventyrlige verden, og på scenen er over 120 musikere og sangere fra DR Symfoniorkestret og DR Koncertkoret sammen med solisterne Andrea Lykke Oehlenschlæger, Diluckshan Jeyaratnam og Pelle Emil Hebsgaard.

Koncerten sendes på DR1 den 23. december.

– Sammen med DR har vi en lang fælles tradition for at skabe store øjeblikke. Derfor er det også en meget stor glæde, at jubilæumskoncerterne er blevet til virkelighed og skyder julemåneden igang, siger Hans van Rijn, der er admistrerende direktør og landechef for The Walt Disney Company Nordic & Baltic.

– Disneys jubilæum handler om at fejre de fans og familier, som har elsket vores historier i et helt århundrede. Og det handler om at hylde de kunstnere, som skaber og har skabt magien. For os går det op i en højere enhed, når DR Koncerthuset fejrer 100 års musikalsk Disney-magi med fire koncerter, slutter han.

Symfoniske soundtracks

Når danske tv-seere gennem flere generationer kender til Disneys magiske verdener, er det blandt andet takket være DR’s tegnefilmsekspert Jakob Stegelmann. Han har i over fire årtier været med til at udvælge og præsentere Disney-film for danskerne, og han er ikke et sekund i tvivl om, at musikken er et af Disneys stærkeste virkemidler:

– Walt Disney vidste fra starten at musik og billeder hang sammen. De storslåede symfoniske soundtracks og de iørefaldende sange leverer troværdigheden, indlevelsen og den helt særlige stemning, der har været Disneys varemærke fra 1920erne til i dag, siger han.

Jakob Stegelmann ser frem til at fejre Disneys 100 års jubilæum i DR Koncerthuset ved netop at sætte fokus på musikken:

– Vores hyldest til de store Disney-soundtracks er for alle, der har levet med Disneys film – uanset alder. Jeg tror, det bliver en både nostalgisk, gribende og måske også overraskende oplevelse for publikum. For det kan være vildt at opleve med egne ører, hvor meget musikken betyder for vores oplevelse af film – ikke mindst Disney-film!

Sjældne noder fra Disney-arkivet

Forud for koncerterne i DR Koncerthuset er gået et større forarbejde med at finde noderne til den bedste Disney-musik, som blandt andet kommer fra Disneys eget arkiv i USA.

Nicolai Abrahamsen, som er producent for koncerterne, fortæller:

– Vi har været en tur i Disneys enorme arkiv, hvor tegninger, manuskripter og noder opbevares, som var det hellige klenodier. Her har vi udvalgt de vigtigste perler og sat dem sammen til et forrygende koncertprogram. Publikum kan virkelig se frem til at opleve alt det bedste fra en musikskat, der spænder over næsten et århundrede – spillet live af et fremragende symfoniorkester og de helt rigtige solister i en fantastisk akustik.