DR Pigekoret slukker lyset i Musikkens Hus og DR Koncerthuset

Hvert år i oktober slukker DR Pigekoret og Phillip Faber alt lys i DR Koncertsalen til koncerten ’DR Pigekoret i mørke’. I år kan det særlige koncept for første gang også opleves af publikum i Musikkens Hus i Aalborg.

I år kan DR Pigekorets Mørkekoncerter opleves både i DR Koncerthuset og i Musikkens Hus i Aalborg. (Foto: © Emilia Therese)

Det er blevet en stærk efterårstradition i DR Koncerthuset at samles i Koncertsalen i oktober måned for at opleve lyden af DR Pigekoret helt i mørke.

At lukke øjnene eller slukke lyset kan nemlig betyde, at man er ekstra opmærksom på lyde og musik – og det er netop idéen bag DR Pigekorets mørkekoncerter.

Efter at koret sidste år tog det særlige koncept med på turné til Aarhus og Odense, vil det i år være Musikkens Hus i Aalborg, der for første gang skal prøve at holde koncert i en helt mørklagt koncertsal.

Fordybelse i musikken

Phillip Faber, som er chefdirigent for DR Pigekoret, fortæller om konceptet:

– Mørkekoncerterne er en tradition, som publikum virkelig har taget til sig i DR Koncerthuset, og vi ser frem til at dele den specielle oplevelse med publikum i Aalborg. Der sker noget særligt med vores sanser og med vores sind, når det er mørkt, og for mange er det helt specielt at få lov til at fordybe sig i musikken og sangen uden forstyrrende synsindtryk.

Samtidig fortæller Phillip Faber, at Mørkekoncerten er en af de mest krævende koncerter for DR Pigekoret:

– Det kræver utrolig grundig forberedelse for koret at skulle gennemføre over en times koncert uden at kunne se hinanden på scenen. Men faktisk oplever vi fællesskabet ekstra stærkt, når vi er sammen med publikum om musikken i den store, mørke sal.

Turné til Aalborg

Efter mere end 10 år med velbesøgte Mørkekoncerter i DR Koncerthuset har der de sidste par været endnu flere danskere, der har fået mulighed for at opleve DR Pigekoret og Phillip Faber i mørke. Sidste år tog koret nemlig konceptet med på turné til Musikhuset Aarhus og Symfonisk Sal i Odense, mens det i år bliver Musikkens Hus i Aalborg, der slukker lyset i sin store Koncertsal.

– Det er virkelig meningsfyldt, at vi er begyndt at tage nogle af DR Pigekorets store koncertproduktioner fra DR Koncerthuset med ud til andre større danske byer. I en del år har vi givet mindre koncerter rundt omkring i bl.a. kirker og på højskoler, og det vil vi også blive ved med. Men at endnu flere nu får mulighed for at opleve DR Pigekoret live – mange af dem for første gang – er vi utroligt glade for, siger DR Pigekorets kunstneriske leder Anne Karine Prip.

Hemmeligt program og gæstekunstnere

Selvom DR Pigekoret er i centrum ved Mørkekoncerterne, er det ikke bare smuk kormusik, der kan opleves til koncerterne. I den mørklagte sal vil også være en gæstemusiker, som først afsløres til koncerten, og de musikalske indslag bliver bundet sammen af en auditiv fortælling, som i år er skabt af radioværten Minna Gross fra DR's P2.

Programmet til DR Pigekorets Mørkekoncerter hemmeligholdes indtil koncerten, men traditionen tro vil den musikalske menu bestå af både klassisk og ny kormusik, sange af nulevende kunstnere i nye korversioner, udpluk fra den danske sangskat og arrangementer af blandt andre Phillip Faber selv.