Normalt forbinder vi megafoner med kampråb og store forsamlinger.
Men en megafon kan også bruges til at farve og forstørre stemmens lyde i en kunstnerisk sammenhæng.
Den effekt kan man opleve fredag den 11. november i Trinitatis Kirke i København, når en del af DR Vokalensemblets sangere finder megafonerne frem til premieren på et nyt værk af komponisten Nicolai Worsaae.
Det nye værk hedder ’Warping through my ears’ og er en del af koncerten ’Mod stjernerne’, hvor DR Vokalensemblet og den engelske dirigent Graham Ross præsenterer kormusik, som på forskellig vis skildrer himmelrum og stjerner.
Ny palet af lyde
I Nicolai Worsaaes nye værk har megafonerne en særlig rolle, nemlig at skabe en helt ny palet af lyde, der hvisler, suser, støjer og hvisker. Alt sammen ved at forstørre korsangernes stemmer gennem megafonens tragt, der fokuserer lyden – uden brug af elektrisk forstærkning.
Nicolai Worsaae fortæller selv om sit værk:
– De otte megafoner giver en konstant tilstedeværelse af luft og støjlyde, som driver musikken frem og bringer lytteren fra sted til sted gennem hele kompositionen. Man kan sige, at jeg sender lytterne på en musikalsk rejse gennem et udefinerbart hændelsesforløb i tid, rum og historiske kontekster.
Woolf, Joyce og bibelcitater
Teksten til Nicolai Worsaaes nye værk er på engelsk og består af poesi af bl.a. Virginia Woolf og James Joyce. En anden vigtig ingrediens er en række udvalgte bibelcitater:
– I indledningen til mit værk anvender jeg dele af Bibelens skabelsesberetning, i midten er en række vers fra en Davidssalme, og endelig er der dele af Johannes’ Åbenbaring, hvis stærke billedsprog og dommedagsprofeti leder op til et musikalsk klimaks, før det hele forsvinder som dug for solen, forklarer Nicolai Worsaae.
– Alt i alt håber jeg, at ’Warping through my ears’, som titlen siger, vil vride sig ind igennem publikums ører, for måske at åbne op for fantasi og vække minder.
Blikket mod himlen
De bibelske citater i Nicolai Worsaaes værk spiller sammen med det generelle tema i DR Vokalensemblets koncert den 11. november, der har titlen ’Mod stjernerne’.
Hele koncerten kredser nemlig om himmelrummet i både fysisk og symbolsk forstand.
Publikum og lyttere kan blandt andet se frem til at opleve den engelske komponist Cheryl Frances-Hoads værk ’Beyond the Night Sky’, der ser ud over jordens atmosfære og spørger, hvad menneskets plads er i universet – til tekster af den berømte fysiker Stephen Hawking. Andre af aftenens værker skildrer nattehimlens uudgrundelige stjerner set fra vores blå planet.
Renæssancegeniet Leonardo da Vinci var besat af tanken om at indtage himmelrummet i en flyvende maskine, og det skildrer den amerikanske komponist Eric Whitacre i poetiske klangbilleder, mens en anden renæssancemester, Josquin des Prez, fortæller om solguden Phoebus, månestråler og stjerneskær.
Koncerten ’Mod stjernerne’ sendes i sin helhed på DR P2 mandag den 14. november klokken 19.20.
PROGRAM:
Eric Whitacre (f. 1970): Leonardo dreams of his flying machine
Judith Bingham (f. 1952): The Drowned Lovers
Charles V Stanford (1852-1924): The Blue Bird
Josquin des Prez (1450/5-1521): Ut Phœbi radiis
Nicolai Worsaae (f. 1980): Warping through my ears
Cheryl Frances-Hoad (f. 1980): Beyond the Night Sky - Music for Stephen Hawking
Ēriks Ešenvalds (f. 1977): Stars