DR1 går på jagt efter ’Danmarks bedste portrætmaler’

1. marts kl. 20.45 på DR1: Med kunsten i fokus vil DR1 gennem fire programmer finde ’Danmarks bedste portrætmaler’, når en række kunstnere portrætterer i alt syv danske personligheder.

Mads Langer lægger ansigt til portrætkunstnerne i første program. (Foto: © Mastiff A/S, Type 2)

Med kunsten i fokus vil DR1 gennem fire programmer finde ’Danmarks bedste portrætmaler’, når en række kunstnere portrætterer i alt syv danske personligheder.

I det første program, der finder sted i kirkesalen på Koldinghus, er det Margrethe Vestager og Mads Langer, der lægger ansigter til. Ane Cortzen er vært og første program sendes torsdag den 1. marts klokken 20.45 på DR1.

Hvordan fanger man essensen af et menneske og forvandler det til form og farver på et lærred? Det får DR1's seere indsigt i de næste fire torsdage, når en række kunsterne portrætterer syv kendte danskere. Portrættet skal være færdigt efter fire timer og i slutningen af hvert program vil det faste ekspertpanel udvælge den kunstner, der har imponeret dem mest. Ekspertpanelet består af kunstkritiker Bente Scavenius, direktør og galleriejer Jesper Elg og kunster og pilot Simone Aaberg Kærn.

"’Danmarks bedste portrætmaler’ fører os ind i en verden, hvor lys, skygge, farver og evnen til at fange personligheden spiller en stor rolle. Vi får inspiration og indsigt i, hvad man kan udrette med pensler, maling, kul og blyant og følger kunsternes meget forskellige processer og teknikker, når ansigtet tager form. Nye sider af kendte mennesker dukker op på lærredet, og programmerne er med til at understrege, at indtryk og udtryk er personlige og afhænger af øjnene, der ser," siger redaktør i DR Jan Lagermand Lundme.

Personligheder med stærke historier

I de enkelte afsnit deltager seks kunstnere, der er delt op i to hold, der hver portrætterer en kendt dansker. Deres udgangspunkter er meget forskellige, både hvad angår teknikker og materialevalg. Nogle drømmer om, at modellen har hår, andre at modellen har særlige ansigtstræk, nogle fortrækker at portrættere en kvinde, mens andre bare håber, at de kan relatere til modellen. I programmerne skal følgende personligheder portrætteres: Margrethe Vestager, Mads Langer, Waage Sandø, Pernille Blume, John ’Faxe’ Jensen og Aura Dione. Hvem der skal portrætteres i finalen, kan man se i programmet, der bliver sendt den 22. marts.

Museer i hele landet

Gennem serien kommer seerne med rundt i landet, hvor de besøger nogle af Danmarks mange smukke museer, der med deres imponerende omgivelser danner rammen om programmerne. Vi begynder i kirkesalen på Koldinghus og lægger sidenhen vejen forbi Arken i Ishøj, Kunsten i Aalborg og Glyptoteket i København.

De 18 medvirkende kunstnere er udvalgt af ekspertpanelet til at deltage i konkurrencen via indsendte fotos af deres selvportrætter. Kunsterne ved ikke på forhånd, hvem de skal portrættere, så der er masser af nervøsitet og spænding i luften.

På kun fire timer skal de forsøge at imponere det faste dommerpanel, der til slut vil sende én kunstner videre til finalen. I finalen deltager de tre kunstnere, som har vundet de tre indledende programmer plus en kunstner, som dommerne synes, skal have endnu en chance, der dermed får et wildcard. De udvalgte kunstnere skal endnu en gang portrættere en stor kendt dansker og herefter vil eksperterne kåre ’Danmarks bedste portrætmaler.