For første gang nogensinde mødes de fem senest siddende statsministre for at tale om, hvordan det er at bestride jobbet som landets øverste politiske leder. Det er blevet til en række åbne og personlige samtaler på Marienborg om udfordringerne, sejrene og kriserne – både for Danmark og for mennesket bag statsministerposten.
De fem er Poul Schlüter, Poul Nyrup Rasmussen, Anders Fogh Rasmussen, Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Fem stærke personligheder, der har det tilfælles, at de har mærket jobbet som statsminister på egen krop og sjæl. De var tidligere på året samlet på Marienborg i to dage til diskussioner, erkendelser, åbenhjertige samtaler og indrømmelser.
Verdens mest ensomme job?
De fem statsministre repræsenterer tre forskellige partier, de har ledet landet i vidt forskellige tidsperioder, og alligevel er der mange lighedspunkter i deres oplevelser. Alle har de en stærk følelse af at være i nationens tjeneste - en pligt til at være statsminister for hele landet og en kæmpe ansvarsfølelse, når de skal være klar til at håndtere uventede begivenheder, der vender op og ned på dagsordenen og det danske samfund.
I løbet af de fire programmer diskuterer de 35 års sikkerheds-og udenrigspolitik, særlige begivenheder i dansk politik, og de taler om, hvad de personlige relationer betyder i storpolitik, om svingende magtniveau i statsministerembedet, og om det er rigtigt, når nogen kalder det for verdens mest ensomme job.
Øgenavne og tørre tæsk
De åbner op for, hvad der sker den dag, de træder ind i statsministerkontoret og overtager ansvaret for hele landet. De taler om, hvordan det er at tage imod tæsk i medierne, fra de politiske modstandere og også fra dem i egne partirækker. Hvordan det er at have et image som Gucci-Helle eller ufølsom hulemand, og hvordan det var for Lars Løkke Rasmussen at arve jobbet fra Fogh.
Nyrup giver sit bud på hvorfor lige præcis Schlüter blev den statsminister, der imod alle odds kom til at sidde længst af dem allesammen. For alle statsministre gælder, at turen ind gennem glasdøren og ind i landets øverste ministerium forandrede noget i personen, skønt det er forskelligt, hvordan de håndterede opgaven.
Fundamentet for demokrati
”2017 er året, hvor DR har særlig fokus på vores fælles historie. De fem personligheder har tilsammen ledet landet i 35 år og giver hermed deres egne versioner af den nyere danmarkshistorie, de har været med til at skrive. Deres samtaler finder sted på tværs af politisk overbevisning og politiske generationer og er et stærkt billede på den samhørighed og sammenhæng, som trods skiftende regeringer er kendetegnende for det danske demokrati," siger mediedirektør i DR Henriette Marienlund.
Dokumentarserien ’Statsministrene’ er i fire afsnit. Det første afsnit sendes søndag den 27. august klokken 20.00. P1 sender fire mandage klokken 10-11 programmet ’Statsministrene på P1’. P1-vært Bjarne Steensbeck og politisk analytiker Jens Ringberg følger op på aftenens TV-program og går i dybden med nye perspektiver og centrale gæster.