DR1 viser ny serie om Nordens natur

Fra 7. maj kl. 19.05 på DR1: I tre programmer kommer seerne tæt på dyrelivet i de nordskandinaviske skove, fjeldene og langs kysterne helt til Svalbard.

I højlandet møder vi to truede rovdyr, der begge stoler på, at der er rigelige forsyninger af lemminger. Heldigvis er der i år en stigning i lemming antallet, så den arktiske ræv og sneuglen formerer sig med succes. (Foto: Loke Film © Type 2)

’Det Vilde Nord’, som er en af de største nordiske naturfilmssatsninger, bliver sendt de kommende tre søndage på DR1 klokken 19.00. I tre programmer kommer seerne tæt på dyrelivet i de nordskandinaviske skove, fjeldene og langs kysterne helt til Svalbard.

’Det Vilde Nord’ fører i de tre afsnit seerne gennem de nordiske landskaber: De endeløst store skove, der fortsætter langt ind i Sibirien, de forrevne barske norske kyster og de indre nøgne højlande formet af de skiftende istider. Hvert område er hjemsted for nogle af de ikoniske dyr, man også kender fra fabler og eventyr. Nordens natur er stadig ung, vild og storslået, og byder på oplevelser i særklasse.

”Det er sjældent, der vises film om Nordens natur i det hele taget - og som i dette tilfælde også produceret i Norden. Serien er resultatet af et særdeles vellykket samarbejde mellem Danmark og Norge, og vi synes, det er lykkedes at give et godt billede af den pragtfulde nordeuropæiske natur og dens dyr,” siger Adam Schmedes fra danske Loke Film, der er det ene af produktionsselskaberne bag serien.

Det har taget fire år at gennemføre optagelserne under alle slags vejrforhold. Alle optagelser er foretaget i den vilde natur i Norden, som – på grund af jagtpresset - er et af de vanskeligste steder i verden, at nærme sig dyrene, fordi de er meget sky.

Serien gør brug af flere tekniske nyskabelse, hvor blandt andre 12 forskellige kamerateknologier har været i brug, ofte fjernstyrede og både over og under vandet. Dramaturgisk er serien bygget op omkring længere forløb end de typiske billedarkiv-naturprogrammer.

Det Vilde Nord:

Skoven – DR1 søndag den 7. maj klokken 19.05

Dybt inde i skoven nyder man synet af en hunbjørn - og ikke bare en eller to, men tre bjørneunger, der dukker frem i solskinnet efter vinterdvalen. I udkanten af skoven er den mægtige elg i brunst; en kæmpe, spøgelsesagtig tyr dukker ud af tågen for ømt at kurtisere en imødekommende ko. Men en endnu mere sjælden oplevelse venter os ved tjurens elskovsplads. Blindet af arrigskab tager en af hanerne kampen op med en kongeørn og går et brutalt endeligt i møde.

Fjeldet – DR1 søndag den 14. maj klokken 19.05

I højlandet møder seerne to truede rovdyr, der begge stoler på, at der er rigelige forsyninger af lemminger. Heldigvis er der i år en stigning i lemming antallet, så den arktiske ræv og sneuglen formerer sig med succes og vi kommer til at se deres opfostring af de små i indgående detaljer. Rensdyret, der vandrer omkring på sletten i en bemærkelsesværdig evig vandring, møder sin udfordring, da den skal opfostre sin kalv. Ræve, ravne og ørne er på konstant udkig efter sårbare kalve, og koen spiser endda sin egen moderkage efter fødslen for ikke at tiltrække rovdyrenes opmærksomhed.

Kysten – DR1 søndag den 21. maj klokken 19.05

Højt mod nord på Svalbard er isbjørnen afhængig af isen for at kunne fange sæl. Med den vigende is vender den sig mod større sværere byttedyr – hvalrosen. Jagten er ingen succes, og vi undrer os over, hvordan isbjørnen skal overleve i fremtiden. På det nøgne fuglefjeld følger filmholdet lundefamilien, indtil den må bukke under af sult. Og til sidst hører man om den bemærkelsesværdige symbiose mellem mennesket og edderfuglen.

FacebookTwitter