DR2 og Steven Seagal slår et slag for retten til at være nøgen

26. marts kl. 20.00 på DR2: Hvorfor er det i orden at hænge reklamer for silikonebryster op på busserne, men ikke i orden at være topløs på stranden? Det spørger ’DR2 Tema’.

Når man er nøgen er man glad. I denne temalørdag slår komikeren Torben Chris et slag for alle, der elsker at være nøgne. (Foto: Framegrab © Type 2)

I december 2015 gik historien om den danske komiker Torben Chris verden rundt. Anledningen var, at han havde delt et billede af sig selv og sin datter i et badekar. I løbet af tre timer fik billedet 40.000 likes og ingen ringere end den amerikanske action-stjerne Steven Seagal delte billedet på Facebook, og Torben Chris blev interviewet i både danske og udenlandske medier.

”Jeg slog jo netop det billede op for at understrege en pointe, jeg havde dog ingen anelse om hvor stor en pointe jeg endte med at understrege. Det er tydeligvis på tide vi tager en debat om NØGENHEDSFORSKRÆKKELSEN. Især når det gælder børn og nøgenhed, ser vi pædofili over alt. Vi tror pludselig, at det naturlige er blevet skadeligt, og det er gået hurtigt. Da jeg var barn løb alle nøgne rundt over alt. Hvordan kom vi derfra og hertil på så kort tid? Vi forsøger at blive klogere i temalørdagen,” siger Torben Chris.

Silikonebryster, amning og Facebook

I det hele taget er nøgenhed i det offentlige rum noget, som jævnligt skaber debat. Der er masser af idealiserede og seksualiserede kroppe i reklamer m.m., men samtidig fyger debatten frem og tilbage om, hvor kvinder må amme, det diskuteres hvor man må hænge kunst-billeder af nøgne kroppe op og Facebook fjerner i flæng billeder med bare bryster – også når det er illustrative billeder fra Peter Øvig Knudsens bog om hippie-tiden eller et guldaldermaleri af Eckersberg.

I temalørdagen ’Bryster, baller og blufærdighed’ ser DR2 sammen med Torben Chris på forskellige sider af diskussionen om nøgenhed i det offentlige rum. Vi er i arkiverne og se på, hvordan vi har haft det med nøgenhed op gennem tiden, på besøg hos Kristendemokraterne, der gerne vil skærpe de nuværende regler på området, med en kunstfotograf ude at tage billeder af nøgne kvinder i naturen og med Danske Naturister til nøgenbadning i Frederiksberg Svømmehal.

Den naturlige krop vs. den idealiserede krop

For hvornår og hvor synes vi egentlig det er acceptabelt at være nøgen? Hvor går grænsen for, hvad vi kan vise i reklamer og som kunst? Hvor meget lader vi os styre af, hvad vi ser på internettet, hvor Facebook for eksempel har meget stramme regler for nøgenhed? Og hvad er der sket gennem de seneste 30 år, hvor vi er gået fra en helt naturlig nøgenhed på stranden til en udpræget blufærdighed. Og hvad gør det egentlig ved os, når de eneste nøgne kroppe vi ser, er retoucherede "perfekte" kroppe og ikke helt almindelige kroppe med appelsinhud, brysthår og hængebryster?

Som en del af temalørdagen viser DR2 også to britiske dokumentarfilm. Den første er ’Den nøgne landsby’, der handler om nudistlandsbyen Spielplatz, der har eksisteret siden 1929 og, hvor flere familier har boet i flere generationer – helt uden tøj på. Den anden film ’Fang mig, jeg er nøgen’ handler om Mark Roberts fra Liverpool, der har streaket – altså løbet nøgenløb – mere end 500 gange. Han har for eksempel løbet nøgen rundt på greenen til golfturnering British Open, optrådt uden en trevl på kroppen i Fred Talbots tv-vejrshow og løbet splitternøgen henover banen til Super Bowl.

  • Temalørdag på DR2 ’Bryster, baller og blufærdighed’ lørdag den 26. marts klokken 20.00.

  • ’Den nøgne Landsby’ klokken 20.55.

  • ’Fang mig jeg er nøgen’ klokken 21.40.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk