Fogh tager med på roadtrip: Er der noget at skåle for i Europa?

Frem til den 18. februar på DR2: Anders Fogh Rasmussen tager på roadtrip med Morten Brink Iwersen i en ny serie om europæisk politik og vin.

Anders Fogh Rasmussen og Morten Brink Iwersen tager på roadtrip i Europa over seks mandage på DR2. Foto: Debbie Kuhr. (Foto: © Jacob Basbøll)

”Hvis jeg lærer dig alt om vin – så lærer du mig alt om europæisk politik,” aftaler vinentusiast Morten Brink Iwersen med tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I en ny serie tager Anders Fogh Rasmussen på roadtrip med journalist og vinentusiast Morten Brink Iwersen for at se, om der stadig er noget at skåle for i Europa – og for at lære om nogle af kontinentets vigtigste vine.

”Sådan en tur har jeg faktisk aldrig været på før,” indrømmer Anders. ”Jeg har været på flight trips – for der har jeg jo fløjet rundt”.

I seks afsnit tager de to værter til EU’s seks vigtigste lande og dykker ned i de seks vigtigste europæiske temaer, blandt andet immigration, nationalisme, regionalisme, korruption og truslen om krig, som i sin tid var baggrunden for EU-samarbejdet, men som i dag er en fjern fortid. Alt sammen tilsat masser af storslået europæisk vin.

Langt fra bonede gulve

Politisk trækker Anders Fogh Rasmussen de store linjer op, men den tidligere statsminister kommer også langt fra de bonede gulve, når han møder helt almindelige europæeres holdninger til EU-samarbejdet.

”Det bliver faktisk spændende at høre, hvad folk tænker om det hele,” siger Anders Fogh Rasmussens ved rejsens begyndelse.

Når det kommer til vinsmagning, er det dog Morten Brink Iwersen, som har overhånden, og Anders Fogh undrer sig til stadighed over alle de frugtnoter, Morten kan smage i vin – ligesom han også har svært ved at vænne sig til Morten Brink Iwersens voldsomme gurgleri:

”Hvis jeg sad på en restaurant, ville jeg da ikke sidde sådan og gurgle min vin,” siger Anders Fogh.

Programserien er i seks dele og sendes på DR2 over seks mandage klokken 21.30:

14. januar: Skål for Europa? Tysk riesling og skyldfølelse (1:6)

Første stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Tyskland. Her konfronteres de to rejsende med arven fra Anden Verdenskrig – og hvad det betyder for os alle, hvis tyskerne mister deres skyldfølelse. Der står riesling på vinmenuen, og så kommer Anders med en musikalsk tilståelse. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

21. januar: Skål for Europa? Ungarsk dessertvin og højrenationalisme (2:6)

Andet stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Ungarn. Her ser Anders for første gang det kontroversielle grænsehegn, der skal holde migranter ude. Og han har svært ved at finde opbakning til det europæiske projekt. Der serveres sød vin i verdensklasse og Anders viser sig som en sand diplomat. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

28. januar: Skål for Europa? Barolo og politisk kaos (3:6)

Tredje stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Italien. I støvlelandet står den på politisk kaos, Femstjernebevægelsen og moden Barolo. Anders møder tidligere premierminister Romano Prodi – og han har ikke svært ved at erkende, at de to begik fejl i spidsen for EU. Og så fortæller Anders om dengang han fik en invitation til Berlusconis Bunga bunga-fester. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

4. februar: Skål for Europa? Bourgogne og EU-begejstring (4:6)

Fjerde stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Frankrig. I Frankrig er der EU-begejstring og statsministerbekendelser på menuen – og så er det høsttid i det fashionable Bourgogne, hvor Anders må trække i arbejdstøjet. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

11. februar: Skål for Europa? Kraftig vin og catalansk selvstændighed (5:6)

Femte stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Spanien. I Spanien vil de catalanske vinbønder være selvstændige for enhver pris, mens tidligere premierminister José Maria Aznar vil derimod slå oprøret ned. Til gengæld viser Anders sig at have mere sympati for venstrefløjspartiet Podemos end sine gamle borgerlige venner. I Spanien lykkes det endelig Morten at finde en vin, som Anders synes er FOR kraftig. Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.

18. februar: Skål for Europa? Bobler og Brexit (6:6)

Sidste stop på Anders Fogh Rasmussens og Morten Brink Iwersens roadtrip er Storbritannien. Anders forsøger sig for første gang som bartender på en snusket pub. Her får de to rejsende i den grad forklaret, hvorfor englænderne vil ud af EU. På vinsiden mener englænderne også at kunne klare sig uden EU – de har nemlig kopieret Champagne! Tilrettelæggelse: Jacob Basbøll.