’Hallo far’ - P3 Podcast udgiver ny dokumentarserie om fraværende fædre

P3 har haft fokus på fraværende fædre de seneste tid og har nu udgivet en podcastserie om emnet.

Du finder ’Hallo far’ på DR’s radioapp, og hvor du normalt henter podcasts. Grafik: DR.

P3 Podcast har netop udgivet de tre første afsnit af podcastserien ’Hallo far’. Podcastens vært er den 24-årige skuespiller Arian Kashef, som er kendt fra den populære YouTube-kanal Arian Planet.

Om emnet siger Arian:

Jeg synes, det er vigtigt, at vi taler om fædre, der glider ud af deres sønners liv. Om det er fysisk eller mentalt. For det gør ondt at mangle sin far. Det gør det sgu.

Arian Kashef spiller en hovedrolle i den kommende søndagsserie på DR1, ’Når støvet har lagt sig’, og igennem podcastseriens seks afsnit interviewer Arian seks unge mænd, der alle har haft en fraværende far. I samtale med mentor og skuespiller Runi Lewerissa fortæller Arian løbende også om sit eget forhold til sin far.

- Når det kommer til min far, så der så mange følelser. Så meget frygt, så meget had, så meget kærlighed, som jeg ikke ved, hvad jeg skal gøre med. Det er uforløst. Det eneste, jeg kan gøre, er at tale med andre om det, for jeg ved jeg ikke er den eneste, der har et kompliceret forhold til min far. Langt fra, siger Arian Kashef.

Blandt de seks gæster er den kendte kok Umut Sakarya, også kendt som Flæskekongen, der fortæller om, hvordan han altid har været fremmedgjort for sin far:

- Jeg kan jo huske første gang, jeg talte med min far, der var jeg otte år gammel. Fordi han var ikke hjemme. Altså han kom hjem om aftenen, og så spiste vi. Og så sad han og så fjernsyn. Det er det, jeg husker fra min barndom. Han spiste solsikkekerner også røg han cigaretter og han zappede helt vildt, så vi nåede aldrig at se noget på TV, siger Umut Sakarya.

-Umut Sakarya

Udbredt samfundsproblem

Ifølge Danmarks Statistik oplever hvert tredje barn og unge i Danmark, at deres forældre går fra hinanden, og i 2018 boede omkring hvert sjette barn med deres enlige mor og cirka hver 20. med deres enlige far. Forskningen fra Center for Børneliv viser desuden, at børn, der vokser uden deres fædre, klarer sig dårligere i skolen og har større risiko for at ende i fattigdom, kriminalitet og stofmisbrug.

’Hallo far’ sætter dermed fokus på en tematik, som udgør et generelt problem i vores samfund, og podcastens budskab er at unge kan og bør tale højt om deres følelser og oplevelser.

- Jeg havde aldrig rigtig fortalt nogen om, hvordan jeg havde det med min far, men da jeg først gjorde det, var det den sygeste forløsning. Man tror ikke, man kan snakke med sin far om det, men det kan man godt, det kræver bare mod. Og det kræver at vide, at man ikke er alene. Det er derfor, jeg laver denne her podcast, for det er vigtigt at snakke om, siger Arian Kashef.