’Helmig – næsten mutters alene’ på DR1

27. december kl. 20.00 på DR1: Nu skifter Thomas Helmig for en stund læderbukser og tourbus ud med rygsæk og shelter og vandrer i tre dage på Hærvejen med Anders Agger.

(Foto: Halfdan Muurholm DR)

Han har smeltet pigehjerter gennem flere generationer. Han har leveret utallige hits siden midten af 1980’erne. Og han har spillet for udsolgte huse i alle afkroge af Danmark. Nu skifter Thomas Helmig for en stund læderbukser og tourbus ud med rygsæk og shelter og vandrer i tre dage på Hærvejen med Anders Agger for at tale om kærlighed, tvivl, døden og forfængelighed.

Tempoet er for alvor sat ned, når Agger og Helmig sætter hinanden stævne tre efterårsdage på Hærvejen i Jylland. Den eneste snert af rock ’n’ roll, der hænger i skovens dybe stille ro, er Helmigs blåtonede brilleglas. Det er nemlig blevet tid til samtaler fra en grusvej, som de nu bliver, når man går lang tid sammen.

I efteråret 2015 står Thomas Helmig for første gang i 30 år alene på scenen på sin tourné ’Mutters alene’. I en tre dages pause fra tournéen indvilger Thomas Helmig i at deltage i programmet ’ Helmig – næsten mutters alene’ med Anders Agger – under én betingelse: ’Vi skal vandre på Hærvejen’. Helmig har nemlig i sine senere år fundet en enorm glæde i at gå og har tidligere gået på El Caminoen sammen med sin hustru. Her har han oplevet at være i ét med naturen og glemme sig selv - noget af det tætteste han har været på en spirituel følelse.

Hærvejen – den danske udgave af El Camino begynder i krypten under Viborg Domkirke. Det er også her, at snakken mellem de to, tager sin begyndelse - om tro, salmer og refleksion inden turen fortsætter ud ad Hærvejens vekslende landskaber..

Melankolsk sind

Thomas Helmig har et melankolsk sind – en følelse han har båret på siden 5-6-års alderen. Der var ikke nogen ydre omstændigheder som årsag til den melankolske følelse. Den side af Helmig findes stadig og kan blive meget fremherskende. Da han var yngre ville han bare gerne have følelsen til at gå væk. I dag har han lært at leve med den og bruger følelsen som en fremdrift for sin kunstneriske udfoldelse - og som en gave. Mange af Helmigs sange var ikke blevet til uden hans melankolske sind, fortæller Helmig i programmet.

Deler vandene

Lige så jublende lykkelige, teenagepigerne var for Thomas Helmig i 1980’erne – lige så massiv var kritikken af hans person og musik blandt andre i befolkningen. Værst var det den sommer, hvor der blev kastet med flasker og tomater efter ham, når han optrådte. Og samme sommer fik han decideret tæsk. I bakspejlet var det ikke en sjov tid, men som Peter A.G. fra Gnags sagde til Helmig dengang, så er folks surhed et udtryk for, at musikken rører ved noget i mennesker. Og sammen med et velmenende postkort fra Kim Larsen, kunne Helmig godt bruge kollegaernes opløftende ord til at komme styrket videre.

Fra jagtet popidol til nørd i Romerriget

Han er blevet jagtet af 70 unge teeanagepiger i et badeland i Hirtshals. I Aarhus sov pigerne ude foran hans bolig, og det har ikke skortet på tilbud af enhver art. I dag bliver han genert, når hans musik lyder ud af højtalerne til en fest, han er en gigantisk læsehest og en nørd ud i Romerriget. Og så har han genfundet den store, dybe kærlighed.

’Helmig – næsten mutters alene’ er et sjældent portræt af en musiker og kunster, som er svær at overse og som mange har en mening om. I programmet er der både gamle og nye klip med Helmig – herunder helt friske optagelser fra hans første solotur nogensinde i efteråret 2015.

’Helmig – næsten mutters alene’ sendes den 27. december klokken 20.00 på DR1.