Herbie Hancock bliver et af hovednavnene i Koncertsalen under jazzfestival

7. juli klokken 20.00 i DR Koncerthuset: Ikke færre end 14 Grammyer er det blevet til for Herbie Hancock, der bliver et af hovednavnene under årets Copenhagen Jazz Festival.

Herbie Hancock har noget at fejre i år. Han bliver 80 år i april og er på scenen i Koncertsalen i juli. (Foto: Douglas Kirkland)

Få artister i musikhistorien har haft større indflydelse på krydsfeltet mellem akustisk og elektronisk musik, hiphop og r’n’b end Herbie Hancock. Nu vender det futuristiske jazzikon tilbage i Koncertsalen som ét af de første hovednavne under årets Copenhagen Jazz Festival.

Herbie Hancocks tidligere læremester og jazzlegende Miles Davis beskrev sin elev på følgende vis:

- Herbie var skridtet videre fra Bud Powell og Thelonius Monk, men jeg har ikke hørt nogen, der kunne træde i hans fodspor.

Herbie Hancock nyder pionerstatus efter seks årtiers konstant udforskning af jazzen. Den har givet ham særlig anerkendelse og ført ham igennem flere markante stilskift – som pianist, komponist, producer og keyboard-innovator.

Hans musik bliver samplet overalt, og han har indspillet med det nye årtusindes stjerner som Robert Glasper, Kendrick Lamar, Flying Lotus, Snoop Dogg og Thundercat.

Har fået 14 Grammyer

Foruden en lang række hæderspriser, 14 Grammyer og en Oscar er Herbie Hancock udnævnt som UNESCO-ambassadør, NEA Jazz Master og æresprofessor på Harvard. Hans fantastiske diskografi tæller så forskellige hits som ’Watermelon Man’, ’Cantaloupe Island’, ’Maiden Voyage’, ’Chameleon’, ’I Thought It Was You’ og ’Rockit’.

I 1962 debuterede Herbie Hancock med albummet ’Takin' Off’, der kickstartede hans solokarriere på pladeselskabet Blue Note. Samtidig var han en del af Miles Davis’ berømte anden kvintet 1964-68 og Miles’ elektriske periode omkring 1969-72, hvor Davis sammen med blandt andre Herbie Hancock, Wayne Shorter, John McLaughlin og Chick Corea revolutionerede fusionsjazzen.

Herbie Hancock fortsatte sin rejse som pioner af den elektriske jazz på et både kosmisk og afrofuturistisk bagtæppe. I 1970’erne udgav han enormt populære album med ’Mwandishi’ og ’Head Hunters’, hvis selvbetitlede plade blev det første jazzalbum nogensinde til at få platin.

I midten af årtiet spillede Herbie Hancock stadionkoncerter over hele verden og havde ikke mindre end fire album på hitlisterne samtidigt. Hancock var i løbet af 1970’erne og 1980’erne blevet et ikon, og han er forblevet en stor inspiration for hiphoppen og den elektroniske musik i generationer frem til i dag.

Men Herbie Hancock har også holdt fast i den akustiske jazz. Midt i 1970’ernes kunstneriske og teknologiske nybrud indspillede han V.S.O.P. (der genforenede ham med vennerne fra Davis’ kvintet) og udgav banebrydende duoplader med Chick Corea og Oscar Peterson.

Fik en Oscar

I 1980 producerede han tidens nye stjerne Wynton Marsalis’ debutalbum, og han har skrevet musik til film, hvoraf hans soundtrack til ‘Round Midnight sikrede ham en Oscar.

I 2008 stod Herbie Hancock bag hyldestalbummet “River: The Joni Letters”, der vandt Grammyen for Album of the Year som det i øvrigt kun andet jazzalbum nogensinde – det første siden “Getz/Gilberto” i 1965.

Den 7. juli indtager det evigt nysgerrige musikikon Herbie Hancock Koncertsalen i DR Koncerthuset som første hovednavn på Copenhagen Jazz Festival 2020.

Billetsalget starter på drkoncerthuset.dk fredag den 21. februar klokken 10.00.