Hjertevarme og humor i ny serie om kønsidentitet

Fra 24. august kl. 21.00 på DR1: I dag er det muligt at vælge mellem 58 forskellige køn på Facebook. ’Når 2 køn ikke er nok’ er en ny dokumentarserie på DR1, der viser, hvad det vil sige at leve et liv udenfor den etablerede kønsidentitet.

  • 14-årige Frederik blev født som pige, men har levet som dreng, siden han var 10 år. Det er ikke let at skifte identitet i en lille provinsby, men hans mor, Marianne, er hans sikre støtte. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 2)
  • Hvem siger, at man enten er mand eller kvinde? Flydende køn, nonbinær eller Genderqueer er bare nogle af de nye begreber, vi støder på. Cilla er 70 år og pensioneret bibliotekar. Hun er transkønnet kvinde. (Foto: © DR Fakta, Type 2)
  • Skolelæreren og musikeren Ray ser ikke sig selv som kvinde og overvejer at få fjernet sine bryster. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 2)
  • Marie Luise (th.) bor med sin kæreste Sara i Midtjylland. (Foto: © Bjarne Bergius Hermansen, Type 2)
1 / 4

”Jeg har et herrekompliceret forhold til min krop. For det meste accepterer jeg, at den er der, og jeg prøver at huske mig selv på, at den er midlertidig, og jeg en dag vil kunne vågne op og ikke have det dårligt med den.”

Ordene er Frederiks. Han bor i Ejstrupholm i Midtjylland og blev egentlig født som Frederikke, men fandt ret tidligt ud af, at han inden i er en dreng.

Denne sommer er Frederik fyldt 15 år, og han er den første, seerne lærer at kende, når DR1 over fire onsdage med start 24. august klokken 21.00 sender dokumentarserien ’Når 2 køn ikke er nok’. Hvert afsnit følger to transkønnende, og i det første møder seerne foruden Frederik også hans familie, skolekammerater og lærer.

Indlevelse, hjertevarme og humor

Bag serien står to erfarne DR-tilrettelæggere Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen, som tidligere har produceret anmelderroste dokumentarprogrammer som 'Marta og Guldsaksen' og ’Fængslet’. Fælles for deres programmer er, at de formår at komme helt tæt på de mennesker og miljøer, de skildrer, og at de gør det med både indlevelse, hjertevarme og humor. Det gælder også for serien ’Når 2 køn ikke er nok’:

Lisbet Barrett fortæller:

”Mange af os kender til at føle sig anderledes eller til ikke at passe ind. I de fire nye programmer handler det om kønsidentitet, men tanker, forvirring, usikkerhed og så videre kan sagtens overføres til alle mulige andre områder af det at være menneske. Jeg tror på, at de medvirkende i ’Når 2 køn ikke er nok’ kan inspirere mange andre end blot dem, der selv spekulerer over deres kønsidentitet.”

Forenklet opfattelse af transkønnede

Samtidig vil Lisbet Barrett og Vibeke Heide-Jørgensen gerne vise, at opfattelsen af transkønnede som nogen, der blot er født ind den forkerte krop, er alt for forenklet:

”Det er i dag muligt at vælge mellem 58 forskellige køn på amerikansk Facebook. Hvad vil det sige at være a-kønnet, intetkønnet eller nonbinær? En ny generation af transpersoner sender hele vores traditionelle opfattelse af køn til tælling. For hvem siger, at man enten er mand eller kvinde? Man kan sagtens være begge dele, ingen af delene, eller veksle mellem kønnene. Flydende køn, nonbinær eller genderqueer er bare nogle af de begreber, som vi støder på i junglen af nye begreber indenfor transpersonernes verden,” siger Vibeke Heide-Jørgensen.

Dokumentarserien viser også, hvad det vil sige at leve et liv udenfor den etablerede kønsidentitet. Er der forståelse og accept? Er det sikkert at gå på gaden? Hvilke kampe tager det at opnå retten til at være sig selv? At være den man er?

Fjernes fra listen over psykiske sygdomme

Kort før sommerferien blev politikerne i Folketingets sundhedsudvalg enige om, at transkønnethed ikke længere skal ses som en psykisk sygdom i Danmark. Og fra nytår fjerner Sundhedsstyrelsen transkønnethed fra listen over diagnoser for psykiske sygdomme.

Lisbet Barrett siger:

”Helt frem til i dag er transpersoner blevet betragtet som afvigere. Men tiderne er skiftet, og der er mere end nogensinde fokus på og nysgerrighed omkring dem: På YouTube viser de deres forvandling og skønhedstips. I et af de mest populære realityshows pt. ’I am Cait’ er omdrejningspunktet en far, der bliver til kvinde, i fiktionsserien ’Transparent’ ligeså. I Danmark er det for nylig blevet muligt at skifte køn juridisk, og modemagasinet Cover havde for første gang en transkønnet på forsiden. Transpersoner er på vej ud af mørket, væk fra stigmatiseringen og på vej ind i vores alle sammens bevidsthed.”

Dorthe Thirstrup, der er seriens redaktør, tilføjer:

”’Når 2 køn ikke er nok’ er en serie med meget varme. Den er rørende og bevægende, men har også masser af glimt i øjet, og så giver den seerne en unik mulighed for at få indblik i, hvordan andre mennesker vælger at leve deres liv og deres bevæggrunde for det. Derigennem håber vi at være med til at skabe større forståelse mellem mennesker i en tid, hvor vi i højere og højere grad kun ser, møder og kender folk, der minder om os selv.”

Seks vidt forskellige danske transpersoner

Frederik og Josephine

Onsdag 24. august klokken 21.00

14-årige Frederik blev født som pige, men har levet som en dreng, siden han var 10 år. Det er ikke let at skifte identitet i en lille provinsby.

Hos Salon Isabel ankommer mænd i skjul for at få hjælp til at trylle deres indre kvinde frem. Vi møder Josephine, der til dagligt arbejder i Forsvaret som mand.

Frederik og Per

Onsdag 31. august klokken 21.00

Seerne møder igen Frederik fra Ejstrupholm. Han har aldrig følt sig tilpas i sin pigekrop. Siden han var 10 år, har han camoufleret sine former og levet som en dreng. Nu håber han på at få hospitalets accept til forandring.

Per er familiefar og lykkelig gift med Johanna. Men han er også Pernille med lange røde negle og korte kjoler. Johanna elsker begge sider af sin mand.

Ray og Per

Onsdag 7. september klokken 21.00

Skolelæreren og musikeren Ray ser ikke sig selv som kvinde og overvejer at få fjernet sine bryster.

Per mødte seerne også i sidste afsnit. Hans mor har aldrig set sin søn som Pernille. Nu skal de mødes for første gang.

Moeisha og Marie Luise

Onsdag 14. september klokken 21.00

Moeisha er muslim og født som dreng i Somalia, men hun er vokset op i Danmark og nu sprunget ud som transkvinde.

I København holder transvestitforeningen modeshow, og en af modellerne er Marie Luise, der bor med sin kæreste Sara i Midtjylland.