Hvem er vi som familie uden vores ting?

4. oktober kl. 20.45 på DR1: DR 1 stiller skarpt på det gode familieliv – for hvem er vi som familie, og hvordan har vi det med hinanden, når alt er skrællet væk?

I dette eksperiment bliver deres hjem tømt for alle løse ejendele, og familierne skal i 14 dage leve efter eksperimentets regler: De må hverken købe eller låne ting med hjem, men må hver hente én ting hver dag. (Foto: Metronome Productions A/S © Type 2)

Kommer man tættere på hinanden og kernen i familien, når man ikke har alle sine ting I programserien? 'Klædt af - til det gode familieliv' bliver tre familier fra Falster, Djursland og Slangerup sat på en prøve. Deres hjem tømmes, og de skal leve to uger uden de ting, der normalt er en del af deres hverdagsliv. Alt sammen for at teste: Hvem er vi uden vores ting, og hvordan fungerer vi som familie?

Tre vidt forskellige familier fra hver sin landsdel tager et drastisk skridt i jagten på det gode familieliv. Familien fra Slangerup er Winnie, hendes kæreste Rob og to børn Amalie og Julius. Winnie har igennem livet haft så travlt med arbejde og familieliv, at hun ikke rigtigt har haft tid til at få ryddet op og smidt unødvendige ting ud. Hun har fået nok af alle sine ting og ønsker nu at afprøve et mere simpelt liv.

I et parcelhuskvarter i Nykøbing Falster bor Pia og Jan, der har været sammen i fjorten år. Sammen har de børnene Julie og Gustav. De har meldt sig til eksperimentet, fordi de synes, at der er gået autopilot i deres hverdag, og de ønsker at have mere nærvær i de timer, hvor de er sammen.

I den idylliske landsby Esby på Helgenæs ligger et hus ved navn Villa Villa Kulla. Her lever Steen og Mona med deres to døtre Mette Marie og Silja. Steen har meldt familien til eksperimentet, fordi han mener familiens skærme fylder alt for meget.

Eufori og tomhed

I det første program bliver familiernes hjem tømt for ting, og de skal derefter fortsætte deres almindelige hverdag og leve efter eksperimentets regler. De må hverken købe eller låne ting med hjem, men må hver især hente én ting hver dag. I programseriens andet afsnit vågner de tre familier op i deres tomme huse, og skal nu prøve at få hverdagen til at fungere – uden hverken gadgets, tøj, køkkengrej eller andre ting. Hos familien på Falster har afskeden med deres ting også betydet et farvel til cigaretter for familiens far. På Djursland bliver der taget kreative metoder i brug for at skaffe sig dagligdagsredskaber, og i Slangerup oplever familien en skønsom blanding af eufori og tomhed, nu de ikke længere har deres mobiltelefoner og elektroniske dimser.

Fraværet af ting skaber nærvær

Det viser sig hurtigt, at fraværet af alle deres ting gør, at de kommer tættere på hinanden og begynder at tage nogle af de lidt dybere snakke, om hvordan de er sammen, taler til hinanden og indretter sig i det daglige. De samtaler, der ofte ikke er plads til i en travl hverdag: Hvordan oplever børnene, at forældrene taler til hinanden? Er der nogen, der fylder for meget? Taler de nok sammen i det daglige. Familierne kommer tættere på hinanden og får taget nogle væsentlige og svære snakke, som for dem alle kommer til at ændre deres livsmønster fremadrettet.

Efter eksperimentet

Efterhånden får de tre familier skrabet det mest basale sammen, så nu begynder det at være de mere bekvemmelige valg, de træffer. De vælger for eksempel græsslåmaskine, maling og vaffeljern. Inden afslutningen på eksperimentet melder der sig en masse overvejelser. Nogle glæder sig til at få tingene igen, mens andre har nydt det mere simple liv, de har fået, efter deres hjem blev tømt for alle løse ejendele. I seriens sidste afsnit følger vi de tre familier en måned efter programmets afslutning, hvor familiepsykolog Ulla Dyrløv besøger dem. Er der noget, der har ændret sig? Har de indrettet sig anderledes med deres ting? Og har de lært noget nyt om hinanden, og om hvad det gode familieliv er for dem?

’Klædt af - til det gode famlieliv ’ er en programserie i fire afsnit, der har premiere den 4. oktober klokken 20.45 på DR 1.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter