’Idealister’ - ny podcastserie baseret på Hans Scherfigs romanklassiker

En dag i efteråret 1938 findes godsejer Skjern-Svendsen myrdet i sit soveværelse på det sydsjællandske slot, Frydenholm. Med denne begivenhed åbner Hans Scherfig sin romanklassiker ’Idealister’, der nu er blevet dramatiseret til podcast.

Hans Scherfig romanklassiker 'Idealister' er blevet dramatiseret til podcast af forfatter Julie Petrine Glargaard. Med bl.a. Kurt Ravn som godsejer Skjern-Svendsen og Ole Lemmeke som sex-terapeuten Dr. Riege. (Foto: Grafik af Birgitta Præstholm. © Type 1)

En dag i efteråret 1938 findes godsejer Skjern-Svendsen myrdet i sit soveværelse på det sydsjællandske slot, Frydenholm. Med denne begivenhed åbner Hans Scherfig sin romanklassiker ’Idealister’, der nu er blevet dramatiseret til podcast af forfatter, Julie Petrine Glargaard.

Dramaserien følger romanens struktur, idet den ruller sin fortælling tilbage til månederne op til mordet på godsejeren. Det er en tid præget af eskapisme, vilde idealistiske projekter og en stadigt mere militant truende fascisme fra syd. Serien forsøger med Scherfigs mellemkomst at tegne et satirisk portræt af det provinsielle Danmark i periferien af et Europa på randen af krig – et portræt, der - trods sin tidsmæssige forankring i 1930’erne - selv i dag kan forekomme mere genkendeligt, end vi måske lige bryder os om.

Hvem står bag mordet?

Og så inviteres lytteren til en klassisk ’whodunit’: For hvem står bag mordet på godsejeren i det ellers så idylliske Frydenholm? Er det hans noget yngre og dybt frustreret hustru? Er det den selvbestaltede sex-terapeut, dr. Riege, der behandler godsejerfruen for hysteri? Eller den indadvendte gartner Holm, der aldrig har fået æren for sine præmierede kæmpejordbær? Eller er det den småkriminelle bogtrykkerassistent Olsen fra København, som lader til at bære på et gammelt had til godsejeren?

Af de mere end 50 karakterer i Scherfigs kalejdoskopiske roman koncentrerer Julie Petrine Glargaards dramatisering af ’Idealister’ sig om 12 af de vigtigste - for så meget klarere at kunne udfolde trekantsdramaet mellem godsejeren, hans frue og en tredje part, der i romanforlægget ellers kun antydes.

Serien forholder sig med andre ord respektfuldt både over for Scherfigs sviende samfundssatire og hans indfølte karakterbeskrivelser.

I ’Idealister’ medvirker Kurt Ravn, Henrik Birch, Julie Wieth, Niels Anders Thorn, Kristian Halken, Kasper Leisner, Ole Lemmeke, Paw Henriksen, Mette Horn, Dick Kaysø, Cecilie Gerberg Nielsen, Sara Ullner – og ikke mindst Henrik Koefoed, der lægger stemme til den vittige og umiskendeligt Scherfig’ske fortæller.

Serien er instrueret af Peter Dupont Weiss, og Søren Siegumfeldt har komponeret musikken.

Det første af seriens tre afsnit er tilgængelige på dr.dk/DRPodcast fra mandag den 27. marts. Efterfølgende podcastes seriens andet og tredje afsnit henholdsvis mandag den 3. og mandag den 10. april.

FacebookTwitter