Jeg blev voldtaget

6. januar kl. 20.30 på DR1: Omkring 4000 kvinder bliver voldtaget eller forsøgt voldtaget hvert år i Danmark. Kun 50 sager om året ender med en dom. Stine Søholts historie er en del af den statistik.

Den 25-årige Stine Søholt bliver efter en julefrokost samlet op af en bil med tre unge mænd, der tilbyder at køre hende hjem. De truer hende til sex - og de voldtager hende på skift, fortæller hun. (Foto: DR Dokumentar © Type 2)

Den 25-årige Stine Søholt bliver efter en julefrokost samlet op af tre unge mænd i en bil. De tilbyder at køre hende hjem. Ifølge Stine truer de tre mænd hende og voldtager hende på skift. Stine anmelder det som en voldtægt, men de unge mænd afviser anklagerne. Ifølge dem var Stine selv med på det.

4000 voldtægter – 50 domme

Stines historie er dermed en af de hundredvis af sager om voldtægt i Danmark, hvor det er påstand mod påstand, og hvor der opstår det man kalder ’rimelig tvivl’, hvilket i langt de fleste tilfælde betyder, at den anklagede går fri for straf.

Det anslås, at der hvert år begås omkring 4000 voldtægter eller voldtægtsforsøg i Danmark ud af dem er det kun ca. 400, der anmeldes til politiet og ud af dem er det igen kun ca. 145, der ender i en reel tiltale. Ud af de sager, der faktisk rejses er der kun ca. 50 om året, der ender med en dom.

I DR1 Dokumentaren ’Jeg blev voldtaget’ fortæller Stine Søholt sin personlige historie, der efter fire år endnu ikke er afsluttet. Indtil videre har Stines sag været både forbi byretten og landsretten.

Påstand mod påstand

Stines historie starter en decembernat efter en julefrokost. Stine er fuld og den bus hun venter på kommer aldrig. I stedet bliver hun samlet op af en bil med tre unge mænd, der tilbyder at køre hende hjem. Hvordan Stine præcist er endt i bilen, kan hun ikke selv huske. Ifølge Stine truer de unge mænd hende og det ender – ifølge Stine - med, at to af dem voldtager hende. Efterfølgende stjæler de hendes nøgler, mobiltelefon og bil. De tre mænd bliver dagen efter anholdt af politiet. På det tidspunkt kører de i Stines bil.

Der er fysiske beviser på, at mændene har haft sex med Stine, men i modsætning til Stine, så fastholder mændene, at hun selv ville – og det faktum, at de efterfølgende har bestjålet hende, har intet med en potentiel voldtægt at gøre. Politiet og anklagemyndighederne har svært ved at bevise, hvad der præcist skete i bilen den pågældende nat efter julefrokosten og i flere omgange er politiet ved er at opgive sagen.

Efter mere end to år ender sagen dog endelig i byretten, hvor den ene af de tre mænd dømmes for voldtægt. Han anker dommen til landsretten, hvor sagen ender med en frikendelse grundet ’rimelig tvivl’.

I ’Jeg blev voldtaget’ bliver forløbet omkring Stines historie rekonstrueret. DR Dokumentar har udover at tale med Stine også talt med en af de tre mænd fra bilen, der giver sin version af historien, der er meget anderledes end Stines.

DR1 Dokumentaren: ’Jeg blev voldtaget’ vises på DR1 6. januar kl.20.30.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter