Kunsten at miste - nyt DR K-program om danskernes forhold til sorg

22. november kl. 21.30 på DR K: Esben Kjær har selv mistet en søn. Som mange andre danskere var han slet ikke forberedt på, hvor voldsom og livsændrende sorg er – og på hvordan omverdenen ofte svigter de efterladte. Nu undersøger han danskernes forhold til sorg.

  • I denne serie undersøger journalist Esben Kjær, som selv har mistet en lille søn, hvordan det egentlig er at være i sorg. Om vi kan blive bedre til at lytte til hinanden, gå igennem sorgen sammen og komme ovenpå igen, når verden ramler? Kan vi sammen lære. (Foto: © DR Produktion, Type 2)
  • I denne serie undersøger journalist Esben Kjær, som selv har mistet en lille søn, hvordan det egentlig er at være i sorg. Om vi kan blive bedre til at lytte til hinanden, gå igennem sorgen sammen og komme ovenpå igen, når verden ramler? Kan vi sammen lære. (Foto: © DR Produktion, Type 2)
1 / 2

I den nye serie ´Kunsten at miste´ undersøger DR-værten Esben Kjær danskernes forhold til sorg. Hvert år dør 55.000 danskere, men langt flere sidder tilbage med sorgen over tabet af den, de elsker. Det er dette felt, Esben Kjær dykker ned i programmets fire afsnit. Et ikke ukendt område for DR-værten, der selv har været der.

”Da jeg mistede min syv-årige søn Sebastian, oplevede jeg på egen krop, hvor ekstremt det er. I de her programmer vil jeg gerne undersøge, hvordan andre går igennem sorgen. For generelt mener jeg, at vi danskere har masser at lære for at kunne navigere i den sorg, ingen af os slipper for,” siger Esben Kjær, der har skrevet bogen 'Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet' - og siden har været en stemme i debatten om sorg.

Sorgen forandrer for altid

I programmerne møder Esben Kjær forskellige danskere, som har sorgen tæt inde på livet. De går igennem sorgen på meget forskellige måder. Men ifølge Esben Kjær er det fælles for dem alle, at sorgen gør noget ved dem. Forandrer dem. For altid.

”I ét af programmerne undersøger vi den kraft, der ligger i sorgen. Sorgen kan være enormt destruktiv. Men der ligger også en forandrende mulighed i sorgen. Jeg er selv blevet et andet – og på mange måder et bedre – menneske af sorgen. Det er ikke et bytte, som på nogen måde kan retfærdiggøre tabet af min søn. Men man må bare erkende, at sorgens kraft er enorm – og enormt uforudsigelig. Det anerkender vi ikke i landet, hvor vi tror, at sorg er en sygdom, vi kan kureres for.”

Syg af sorg

De fleste eksperter siger, at sorg i høj grad handler om at acceptere tabet. Og så finde nye måder at være sammen med den afdøde på. 30-årige Mia Larsen mistede sin mor sidste år, og Mia har stadig svært ved at erkende sit tab. Sorgen har gjort hende syg, og til sidst endte hun med at blive indlagt tre en halv måned på psykiatrisk afdeling. I et af programmerne fortæller hun om at være syg af sorg.

”Jeg havde ikke lyst til at være i denne verden, når min mor ikke var her. Det gav slet ikke nogen mening for mig. Jeg fik antidepressiver, og til sidst fik jeg en form for elektrochok. Efter jeg er kommet ud igen, har jeg det stadig svært. Jeg kan for eksempel ikke have billeder af min mor hængende,” fortæller Mia Larsen.

Med programmerne håber Esben Kjær at være med til at påvirke den måde, vi taler om død og sorg på i Danmark. En undersøgelse fra Det Nationale Sorgcenter viser nemlig, at næsten to ud af tre efterladte føler sig dybt ensomme og svigtet af omverden i deres sorg.

”Der er hårdt brug for, at vi bliver bedre til det her. Vi ender alle sammen med at miste en, vi elsker. Ingen slipper for at blive revet omkuld af sorgen," siger han.

De fire afsnit af ´Kunsten at miste´ sendes fra onsdag den 22. november klokken 21.30 på DR K.

2. afsnit sendes 29. november, hvor DR har temadag med titlen 'Sammen om sorgen'. Her kan en række andre programmer om sorg ses og høres på DRs flader. Mere information følger.