’Lotus og den fulde sandhed’ på DR1

Fra 19. september kl. 20.45 på DR1: 122.000 børn vokser op i en familie med alkoholmisbrug – herunder også børn af velstillede familier.

Lotus Turéll taler højt om en barndom med en far, der var alkohol afhængig. En far, som samtidig også var kendt og beundret af hele Danmark som forfatteren Dan Turéll. (Foto: Strong Productions © Type 2)

6 ud af 10 børn der henvender sig om forældres alkoholmisbrug til rådgivningscenteret TUBA, kommer fra middel- og overklassen – et problem, der nemt kan overses, når man er barn af en "pæn" familie. Det kan Lotus Turèll skrive under på, som datter af forfatteren Dan Turèll.

Han var anerkendt og feteret af mange mennesker, men det meste af sit voksne liv havde han et massivt alkoholforbrug. I ’Lotus og den fulde sandhed’ opsøger hun vidner fra fortiden for at få vished om, hvad omverdenen egentlig så.

122.000 børn vokser op i en familie med alkoholmisbrug – herunder også børn af velstillede familier. På overfladen virker det hele perfekt. Men inde bag mange af de fine facader, lider børn voldsomt under forældrenes alkoholmisbrug. I to programmer sætter DR1 fokus på de skader børn får af at vokse op i netop de familier. I det første program, der sendes den 19. september klokken 20.45, taler Lotus Turèll højt om en barndom med en far, der var alkoholafhængig. En far, som samtidig også var kendt og beundret af hele Danmark som forfatteren Dan Turèll.

En god performer er ikke altid glad

"Jeg håber, at programmerne kan være med til at skabe mere viden og en åben og ærlig debat om, hvordan vi kan hjælpe de svigtede børn og deres familier. Det er som om, at vi som samfund har svært ved at begribe, at man kan have voldsomme psykiske skader, når facaden er pæn og man samtidig præsterer på fornemmeste vis. Jeg har selv været enorm dygtig til at camouflere mit problem ved at være en mønsterelev som barn og som voksen have fuld fart på – altid med en fyldt kalender. På overfladen fuld af ressourcer men indeni helt ødelagt," siger Lotus Turèll.

I dag har Lotus gjort det til sin levevej at hjælpe andre, der er i en lignende situation. For at bidrage til åbenhed og oplysning holder hun foredrag og workshops, og så coacher og rådgiver hun mennesker, der på den ene eller anden måde har problemer med deres trivsel.

Tilbage på Dan Turèlls stamværtshus

Noget af det, Lotus husker fra de unge år var, at hun altid var på vagt over for sin fars adfærd. Hvornår går han, kommer han mon hjem igen og i hvilken tilstand? Og hvordan bliver de andre på værtshuset, når de er fulde? Men der er også mange ting, Lotus slet ikke erindrer – enten fordi hun var for lille, da det skete, eller fordi hun har fortrængt det.

I programmet tager Lotus seerne med tilbage til nogle af de værtshuse, hvor Dan Turèll havde sin daglige gang, og hvor Lotus ofte tilbragte tid sammen med sin far. Her møder vi mennesker fra fortiden, som kan sætte ord på en tid, som Lotus kun husker i fragmenter. Lotus taler med sin lærer, som fortæller hvor dygtig hun var til at camouflere sin pressede tilværelse. Hun møder Henrik, der blev en urokkelig støtte og en slags faderfigur, fra hun var midt i 20’erne. Og så beskriver hun den aften, hvor hun som lille vågnede, og der ikke var nogen i lejligheden.

Svært at opdage hemmeligheden

I det andet program, der sendes den 26. september klokken 20.45, er Lotus Turèll på sporet af alkoholmisbrug i andre middel- og overklassefamilier. Lotus ser på, hvorfor det er så svært at spotte netop disse børn og unge samt, hvilke massive problemer de ofte har både under og efter opvæksten. Vi møder Laura og Anders, som begge er opvokset i familier, hvor enten mor eller far har haft et massivt alkoholmisbrug.

FacebookTwitter