Martin ud af X Factors skygge

24. marts kl. 21.50 på DR3 og på DR TV: I halvandet år har DR3 fulgt 'Martin fra X Factors' vej tilbage til rampelyset. Han har store planer for en international musikkarriere, men han har sin fortid i X Factor imod sig.

Drømmen om det store udland lader vente på sig. Martins single, 'Everchanging', udkommer langt om længe, men den bliver ikke ret godt modtaget. SAVEUS får ikke den succes, Martin har regnet med. (Foto: © DR Ung, Type 2)

”Kan du huske mig - og mine store ambitioner?” spørger Martin i introen til DR3-serien ’Martin uden X’. Sidst vi så ham på tv, var han 15 år og var ved at vinde det allerførste X Factor.

Dengang sagde han frejdigt, at han ville være en legende. Han havde kæmpe succes og solgte 100.000 plader. Men han følte sig fanget i et tv-cirkus på tur og ikke som den kunstner, han drømte om at blive.

Det fortæller han for første gang om i DR3’s nye dokumentarserie på fire afsnit, der handler om Martins vej tilbage mod rampelyset.

”Der er sygt mange, der ser skævt til, at man har været med i et talentshow,” siger Martin Hedegaard i dag. Han er i mellemtiden blevet 24 år og er i gang med at få succes med sin egen musik under navnet SAVEUS.

Han har skrevet pladekontrakt med Copenhagen Records, og der er store forhåbninger om at blive den næste store danske artist på den internationale scene og gå i fodsporene på Lukas Graham og MØ.

X Factor og det fine selskab

Men Martin kæmper stadig imod en vis skepsis: kritikerne er hårde ved X Factor-deltagere: de udråbes til døgnfluer, og det siges, at deres talent ikke rækker længere end til tv-programmet. Og der skal ikke mange dårlige anmeldelser eller afvisninger fra radiostationer til at slå en ny artist tilbage til start.

”I årene efter X Factor fyldte det helt vildt meget. Er du klar over, hvor meget jeg har stået for skud for ikke at være ægte? Men det har også bare givet mig lyst til at bevise, at der ikke er nogen andre der skal bestemme, hvad jeg kan.”

Det er den kamp, ’Martin uden X’ handler om. For hvordan bliver man til sig selv, når hele Danmark har et forudindtaget billede af én? Hvordan overbeviser man kritikerne? Og hvordan undgår en ung, ambitiøs kunstner at blive fanget af musikbranchens mange fristelser – én gang til?

”Jeg vil gøre det på min egen måde”

Efter syv års tavshed om ’Martin fra Ørum’ tonede en mørk skikkelse frem på scenen til P3 Guld i 2015. Da lyset blev tændt kunne en tydeligt stolt Martin modtage en stående ovation fra salen for sit eget hit ’Levitate Me’.

”Jeg er blevet spurgt flere gange: er det en fuckfinger? Jeg har jo ikke lavet ’Levitate Me’ for at række fuck op til dem, der tror, at man ikke kan lave musik, fordi man er kommet ud af X Factor. Men gu’ fanden er det da en fuckfinger til alle dem, der bare stempler én!”

'Martin uden X' har premiere fredag den 24. marts 2017 klokken 21.50 på DR3 og DR TV.