Menneskejagt på DR3

24. august kl. 21.30 på DR3: Otte danskere bliver sendt på flugt med et hold af tidligere politifolk i hælene. Hvad skal der til for at gemme sig i en tid, hvor vi hver dag afsætter tusindvis af elektroniske spor?

I et stort eksperiment sender DR3 otte danskere på flugt, og lader et hold af tidligere politifolk jage dem. Vi vil undersøge, om det er muligt at gemme sig i dagens Danmark - hvor vi danskere sætter os tusindvis af elektroniske spor hver eneste dag. (Foto: Metronome Productions A/S © Type 2)

Kan helt almindelige mennesker forsvinde i et overvågningssamfund? Og hvad skal der til, hvis det skal lykkes? Hvad betyder det overhovedet, når vi taler om et overvågningssamfund? Det er nogle af de spørgsmål seerne kan få svar på, når DR3 blænder op for tv-eksperimentet ’Menneskejagt’.

Otte helt almindelige danskere har meldt sig frivilligt til eksperimentet. I en periode på op til tre uger skal de forsøge at gemme sig for et hold af trænede efterforskere bestående af forhenværende politifolk. Hvor længe kan de gemme sig? Og hvordan gør de det? Hvilke metoder bruger efterforskerne?

Film eller virkelighed?

To af deltagerne, Melvin og Mark, som vi møder allerede i det første program, bruger deres viden fra Hollywoodfilm som udgangspunkt for deres flugt. Men hvor meget matcher virkeligheden egentlige filmene og er det nok til, at Mark og Melvin kan holde sig under efterforskernes radar?

Morten, der tager på flugt alene, har en lidt anden tilgang end Mark og Melvin. Morten har nemlig tidligere arbejdet med it-sikkerhed og har derfor en mere indgående viden om, hvordan man hele tiden afsætter elektroniske spor. Men er den viden nok til, at han kan holde sig skjult for efterforskerne? Og kan man for eksempel narre en trænet efterforsker med falske spor?

Hvor stort er overvågningssamfundet?

I takt med at alle deltagerne bliver sendt på flugt, bliver seerne præsenteret for mere viden om både de spor, vi afsætter ved brug af vores mobiltelefoner, computere og kreditkort og den overvågning, der sker via kameraer på for eksempel motorveje og ved bankautomater. Hvor meget bliver vi egentlig registreret? Og hvad kan overvågningen bruges til?

For at gøre efterforskningen så realistisk som mulig, har DR3 så vidt det er muligt genskabt de redskaber som myndigheder kunne have til rådighed i jagten på en eftersøgt person. Efterforskerne har blandt andet adgang til deltagernes mobiltelefoner og kreditkortoplysninger. Men de har også mulighed for at foretage ransagninger og forhøre venner og familie til de flygtende, så det handler ikke kun om de digitale spor, men også om, hvor meget man kan stole på sine omgivelser, hvis man er på flugt.

Se med på DR3, når jagten starter 24. august kl.21.30.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter