Mick Øgendahl bliver vært på forfatter-programmer på DR1

9. maj kl. 20.30 på DR1: Med Mick Øgendahl som guide åbner DR1 nu dørene til forfatternes verden i ny programserie, der giver seerne mulighed for at lære forfatterne bedre at kende.

Med Mick Øgendahl som guide åbner DR1 nu dørene til forfatternes verden i den nye programserie 'Øgendahl og de store forfattere', der giver seerne mulighed for at lære forfatterne bedre at kende og forhåbentlig også blive inspireret til at læse med. (Foto: © Agnete Schlichtkrull, Type 1)

Store danske forfattere har været med til at forme vores fælles bevidsthed og kulturarv. Med Mick Øgendahl som guide åbner DR1 nu dørene til forfatternes verden i ny programserie, der giver seerne mulighed for at lære forfatterne bedre at kende og forhåbentlig også blive inspireret til at læse med.

Ligesom mange andre danskere får Mick Øgendahl ikke læst så meget, som han gerne vil. Men i DR1’s kommende programserie ’Øgendahl og de store forfattere’, vil han undersøge, hvem seks navngivne forfatter egentlig var, og hvorfor netop de blev berømte.

Seerne vil møde seks store forfattere og skyde genvej til en forståelse af, hvem de var, hvad der drev dem, og hvorfor de skrev, som de gjorde. I hvert afsnit møder Øgendahl ikke alene forfatteren, i form af en skuespiller, i nogle centrale situationer eller vendepunkter i forfatterens liv, men også eksperter, fans og andre med stor indsigt i forfatterens liv og værker.

DR’s ambition er at invitere endnu flere danskere ind i litteraturens verden, ved at øge kendskabet til seks af vores store forfattere og forhåbentlig inspirere til større læselyst – både hos de mange, der allerede læser – og ikke mindst til dem, der sjældent eller aldrig åbner en bog," fortæller ledende redaktionschef for DR Kulturredaktioner Henriette Ladegaard-Pedersen.

Kom tæt på litteraturen

Programserien kan forhåbentlig give seerne et nyt perspektiv på forfatterne og give dem mod på at gå på opdagelse i den klassiske danske litteratur, idet der både gemmer sig en spejling af eget liv, provokationer til nye tanker, inspiration og ikke mindst masser af sanselighed og store følelser.

Henriette Ladegaard-Pedersen fortæller, at ambitionen med ’Øgendahl og de store forfattere’ er at bringe flere danskere tættere på litteraturen. Med Mick Øgendahl som vært kan seerne glæde sig til både grin og overraskelser undervejs. Men målet er hele tiden, at man bliver klogere og inspireret af programmet og samtidig får indblik i forfatternes relevans og væsentlighed for os i dag.

Øgendahl – en litteraturindgang

Op mod en tredjedel af danskerne læser sjældent bøger. For at give dem en vært at spejle sig i, har DR1 valgt Mick Øgendahl, som er i samme situation. Han ville egentlig gerne læse flere bøger, men der er altid en undskyldning for ikke at gøre det:

"Jeg er nok som folk er flest. Bliver distraheret af ligegyldige ting på min telefon eller min computer. Men når jeg så endelig investerer lidt i fordybelse, så bliver jeg glad. Det tror jeg folk glemmer, og det vil jeg gerne slå et slag for. Det behøver ikke kun være bøger, man kan også tegne eller bygge med klodser - bare du aktiverer din fantasi. Og det gør bøger. Du begynder at skabe billeder i hovedet, når du læser, fordi du ikke får alt foræret. Og det er fedt… rigtig fedt," siger programmets vært, Mick Øgendahl.

Henriette Ladegaard-Pedersen er glad for, at netop Mick Øgendahl er seernes indgang til de store danske forfatter:

”Målet med ’Øgendahl og de store forfattere’ er at åbne døren til bøgernes verden. Som en bredt favnende humorist og mester i ord med et enormt publikum, er jeg overbevist om, at Mick Øgendahl kan være mange danskeres indgang til litteraturen og inspirere flere danskere til at åbne bøgerne – og måske nogle af de klassiske værker, der har været med til at præge vores fælles kultur,” siger Henriette Ladegaard-Pedersen.

De seks forfattere er:

  • H. C. Andersen

  • Tove Ditlevsen

  • Dan Turèll

  • Johannes V. Jensen

  • Herman Bang

  • Karen Blixen

'Øgendahl og de store forfattere' har premiere på DR1 onsdag den 9. maj klokken 20.30