'Min mor var tyskertøs'

28. september kl. 20.30 på DR K: I en ny dokumentarserie fortæller børnene til de kvinder, der under og især efter 2. verdenskrig blev kaldt for tyskertøser, om et liv præget af skam, hævn og frygt.

Over 50.000 kvinder forelskede sig i de tyske soldater under besættelsen. Nu fortæller deres børn historien om mødrenes tyske kærlighed. (Foto: © DR Kultur, Type 2)

Skam, hemmelighedskræmmeri og fortielse er blot nogle af de følelser, som Inge, Birgitte, Henny og Ole er vokset op med. De er alle født under 2. verdenskrig af en dansk mor, der havde et forhold til en tysk soldat, og det har givet dem en barndom og et voksenliv fyldt med store hemmeligheder, mødrene aldrig talte om. Et liv, hvor de knap nok kendte deres egen historie om, hvem de var.

Det er mødrenes personlige historier, man hører i ’Min mor var tyskertøs’, der har premiere den 28. september på DR K. Her fortæller børnene om mødrenes forbudte kærlighed til en national fjende – men også om den hævn og vrede, der mødte mødrene efter befrielsen, og som også kom til at præge børnenes liv.

”Vi ønsker at nuancere historien om Danmark som modstandsnation under 2. verdenskrig ved at give stemme til de kvinder, der blev lagt for had, fordi de blev forelskede i tyske soldater. De kvinder er ofte blevet gjort til en parentes i vores historie, fordi de ikke passede ind i den store fortælling om den modige, lille nation, der stod op imod tyskerne, men vi håber, at seerne med denne dokumentarserie får indblik i krigens andre sider, der også har menneskeskæbner på spil,” fortæller Nille Westh, der er redaktør i DR Historie. I hvert program møder vi en voksen dansker, der tidligere blev betragtet som barn af en tyskertøs.

Faderen deserterer

Inge fortæller sin historie i seriens første afsnit. Inge er barn af en dansk mor og en tysk far, der var udstationeret som soldat i Aalborg under krigen. Forældrene forelsker sig hovedkulds i hinanden; endda i en sådan grad, at faderen deserterer for at være sammen med Inge og hendes mor. Krigen skiller dem dog ad, og som voksen begynder Inge at lede efter sin mors store kærlighed.

I det andet program møder vi Birgitte. Hun bliver som lille bortadopteret til en familie, der er aktiv i modstandsbevægelsen. Hun lærer tidligt at afsky tyskerne og deres handlinger, men finder som voksen ud af, at hendes biologiske far var tysk soldat.

Henny bliver født i København under besættelsen, og Hennys mor er en af de kvinder, der bliver klippet skaldet, fordi hun har en tysk kæreste. Det præger moderen resten af livet og sætter også dybe spor hos Henny, der oplever, at moderen stadig trækker gardinerne for og bevæbner sig med en kniv, hvis hun ser mænd i cottoncoat, magen til modstandsbevægelsens karakteristiske overtøj, uden for hjemmet.

I fjerde og sidste program møder vi bornholmeren Ole, der er resultatet af en sommerflirt mellem en dansk pige og en tysk soldat. Ole har som voksen svært ved at forstå sin mors valg og handlinger. Hun isolerer sig efter krigen, går aldrig med sit barn på gaden og ses i øvrigt kun med andre af de såkaldte tyskertøser. Hun gifter sig endda senere med en tysklandsfrivillig. Frygten og skammen har præget hele Oles liv, og da han endelig fortæller sin historie offentligt i 2015, er det kun for at finde en madras i sin indkørsel to dage senere.

Skylder dem at høre historien

”Det er altid væsentligt at føje nye sider til og nuancere vores danmarkshistorie. Vi skal se i øjnene, når vi har opført os problematisk, og vi skylder ikke mindst at se disse kvinder i øjnene og anerkende, at deres historie også er en del af vores fælles historie. De var måske naive, men de, deres mænd og deres børn fortjente ikke den skæbne de fik, og derfor skylder vi dem at høre deres historie,” forklarer Nille Westh.

’Min mor var tyskertøs’ er en ny dokumentarserie i fire dele, der har premiere onsdag den 28. september klokken 20.30 på DR K