Når børn gribes af angst

1. juni kl. 21.00 på DR1: I de to dokumentarprogrammer ’Børn i angstens greb' følger man fire børn og deres familier igennem et behandlingsforløb mod angst.

Op mod 100.000 børn lider af angst. Blandt dem Alberte fra Dragør og Alberthe fra Hellerup. De går i 5. klasse og nærmer sig teenagelivet. Men angsten gør, at de to piger ikke tør stå på egne ben. To psykologer hos Center for Angst vil hjælpe. (Foto: Feldballe Film & TV © Type 2)

I to dokumentarprogrammer ’Børn grebet af angst’ følger DR1 fire børn og deres familier igennem et behandlingsforløb mod angst.

De seneste 10 år har man i den regionale psykiatri oplevet en fordobling i angsttilstande blandt børn. Undersøgelser viser, at cirka fem procent af børn og unge lider af angst i dag, og det gør angst til den største psykiske lidelse blandt unge i Danmark.

Det er invaliderende for de børn, der lider af angst, da helt almindelige hverdagsting kan blive uoverkommelige og det påvirker hele familiens trivsel. Angstlidelser begynder ofte i barn- og ungdommen, og det kan få store konsekvenser for et voksenliv, hvis angsten ikke behandles i tide.

Det er ofte stille og høflige børn, der ikke viser tegn på mistrivsel og deres forældre gør alt for at tilpasse sig børnenes behov og bliver dermed også selv ofre for angsten. Behandlingsmulighederne er ikke lige gode i hele landet, og det kan have alvorlige konsekvenser for barnet, for familien og for samfundet, da angsten nemmere kan behandles hos børn end hos voksne.

I de to dokumentarprogrammer ’Børn grebet af angst’ følger DR1 fire børn igennem et behandlingsforløb mod angst.

I program 1 følger man Alberte fra Dragør og Alberthe fra Hellerup, der begge går i 5. klasse og nærmer sig teenagelivet. Men angsten gør, at de ikke tør stå på egne ben, de bekymrer sig om mange ting og er blandt andet rædselsslagne ved tanken om at skulle være alene. Angsten giver dem kvalme og problemer med at trække vejret. Programmet følger to psykologer hos Center for Angst, Københavns Universitet, som igennem et behandlingsforløb vil hjælpe de to angstramte børn.

Fanget af tankerne

I program 2 følger DR1 Morten fra Tibirke og Freya fra Hillerød er begge 15 år. De har længe lidt af angst og risikerer at blive forfulgt af den hele livet, hvis de ikke får hjælp. De ser velfungerende ud. Men indeni dem styrer angsten. Freya er ofte bange for at kaste op. Og Morten frygter blandt andet at blive kidnappet. De ved begge, at det bare er tanker, men de er fanget af dem. I programmet følger vi Morten og Freya i et behandlingsforløb kaldet 'Cool Kids', hvor skal de lære nogle teknikker til at få styr på angsten.

Forældrene bliver også inddraget i behandlingen, da de bliver ofre for angsten, når de tilpasser hele deres liv efter barnet og dermed lader angsten styre et helt familieliv. I programmerne vil psykologerne gradvist give børnene deres selvstændighed tilbage og vriste både dem og resten af familien fri af angstens greb.

’Børn i angstens greb’ sendes to onsdage klokken 21.00 på DR1 - første gang 1. juni.

Facebook
Twitter