Ny dokumentar om terror på DR Ultra

28. januar kl. 18.00 på DR Ultra: DR Ultra har produceret en ny dokumentar ’Frygten for terror’, der skal give børnene nogle af svarene på deres mange spørgsmål

Ultra Nyts tre værter Stine, Tommy og Pernille undersøger sagen og fortæller om nogle af de gange, hvor terror har ramt vores del af verden. (Foto: Agnete Schlichtkrull © Type 1)

Hvorfor er der terror i verden? Kan det ske i Danmark igen? Er det noget, jeg skal være bange for? Og hvad gør politiet for at passe på mig og min familie? Det er nogle af de spørgsmål, som optager mange større børn, når de hører om voldsomme hændelser som terroraktioner rundt omkring i verden. DR Ultra har produceret en ny dokumentar ’Frygten for terror’, der skal give børnene nogle af svarene.

Dokumentaren ’Frygten for terror’ retter sig specifikt mod de 7-12-årige. Uden at skræmme børnene skal dokumentaren forklare, om der er grund til at være bange for terror. Programmet ser desuden på baggrunden for og konsekvenserne af nogle af de nyere terroraktioner herhjemme og i udlandet. Man kan se med den 28. januar fra klokken 18.00 på DR Ultra, som opfordrer forældrene til at se med, så de kan tale med børnene om programmet.

Oplevelser med terror - fortalt af børn

Angrebene på Krudttønden og Københavns Synagoge, som endte med drab på to civile, er hændelser, som de fleste større børn nok har et forhold til. Terrorangrebet i Danmark har betydet, at mange børn forholder sig til terror på en ny måde, og ofte har mange spørgsmål, som de ikke får svar på i den traditionelle nyhedsdækning.

"Det er målet med dokumentaren på DR Ultra, at vi åbent og ærligt fortæller, hvad der skete, hvorfor det skete og om der som barn er grund til at være bange. Og så vil vi gerne give børnene svar på de spørgsmål, som trænger sig på i deres liv lige nu. Men det er bestemt også ambitionen at få forklaret børnene, at livet skal gå videre. Og det tror vi, at vi gør allerbedst ved at beskrive virkeligheden som den er og lade andre børn, der har været tæt på terroren beskrive deres oplevelser, siger Jonas Kryger, der er redaktør i DR Medier for børn og unge.

Børn vil have klare svar

Dokumentaren tager udgangspunkt i angrebene i Danmark og Frankrig i 2015. Og så kigger DR Ultra på det nyere historiske perspektiv ved at fokusere på terroren mod World Trade Center i New York i 2001.

"I dokumentaren ser vi på de nyere terroraktioner, som stadig fylder meget i mediebilledet. Og så har det været vigtigt for os at stille eksperter til rådighed, så børnene har et sted at gå hen med de spørgsmål, som trænger sig på efter dokumentaren. Vi siger tingene, som de er uden at overdrive eller dramatisere – på den måde er det mit håb, at vi afmystificerer det, der fylder hos børnene og dermed kan skabe tryghed baseret på viden," siger Tommy Zwicky, der har besøgt New York i forbindelse med dokumentaren.

Dansede i synagogen under angrebet

DR Ultras tre værter Stine, Tommy og Pernille besøger de berørte byer København, Paris og New York og taler med børn, der har været helt tæt på hændelserne. I Paris møder Stine Timeo på 11 år, der bor lige ved en af de caféer, der blev angrebet. Pernille ser nærmere på definitionen af terror og hvorfor, der overhovedet er terror. I New York møder Tommy Juliette, hvis far omkom for snart 15 år siden under angrebet på World Trade Center. I Danmark møder Pernille to af de piger, der festede ved venindens konfirmation, da vagten uden for synagogen blev skudt. Pernille taler også med PET og spørger, hvad man gør for at forhindre terror i Danmark.

Livechat efter terrorspecial – få svar fra eksperter

Fra den 28. januar kan børnene få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om terror www.dr.dk/ultranyt. På sitet er der desuden mulighed for at live-chatte med de to eksperter Kuno Sørensen, børnepsykolog, og Johannes Riber Nordby, terrorforsker. Chatten foregår i umiddelbar forlængelse af tv-udsendelsen hvor eksperterne sidder klar direkte fra Krudttønden. Derudover vil der dagligt ligge artikler på dr.dk/ultranyt, der omhandler terror.

Facebook
Twitter