Ny dokumentarserie fortæller hele historien om ’Scandinavian Star’

Mandage klokken 20.00 på DR1 frem til 13. april – og søndage klokken 6.00 på DRTV: Ny stor dansk dokumentarisk tv-serie i seks afsnit om Skandinaviens største mordgåde i nyere tid.

Branden på ’Scandinavian Star’ var en tragedie, hvor 159 mennesker omkom. Foto: Norsk politi.

30 år efter den tragiske skibskatastrofe kommer nu den stort anlagte tv-serie ’Scandinavian Star’, som bliver samsendt på DR, NRK i Norge og TV4 i Sverige i marts. I Danmark har serien premiere mandag den 9. marts klokken 20.00 på DR 1 og søndag den 8. marts klokken 6.00 på DRTV.

Serien fortæller for første gang hele historien om Scandinavian Star - en tragisk beretning, som strækker sig over tre årtier. Den handler om personlige skæbner blandt de overlevende, og pårørende der mistede alt, om myndighedernes forsøg på opklaring, politisk magtspil og tre årtiers spekulationer om både passagerer, besætning, skibsejere og internationale forsikringsselskaber.

’Scandinavian Star’ indeholder blandt andet nye oplysninger og interviews med en række personer, der aldrig tidligere har stået frem. Serien er optaget over en næsten fire år lang periode og følger sagen helt frem til 2019. Omkring 120 interviews og researchture foretaget over hele verden – blandt andet i USA, Costa Rica, Puerto Rico, Filippinerne, Barbados, Canada, Norge, Sverige, Spanien, Portugal og Skotland - danner baggrund for seriens kortlægning af den tragiske mordbrand.

Et uopklaret mysterium

En kold og klar påskeaften den 6. april 1990 stævner passagerfærgen Scandinavian Star ud fra Oslo mod Frederikshavn med 383 passagerer og 99 besætningsmedlemmer ombord. Midt om natten bryder færgen i brand og 159 mennesker mister livet. Med et brændende skib midt i Skagerrak står myndighederne i Danmark, Sverige og Norge pludselig overfor en transnational mordsag. Samtidig er der et økonomisk spil bag skibet, der trækker spor til USA, international skibshandel og en global virkelighed, som myndighederne ikke er forberedt på. I dag, 30 år efter, er mordbranden stadig et uopklaret mysterium.

Holdet bag tv-serien

Bag tv-serien ’Scandinavian Star’ står et unikt team: Dokumentarfilminstruktør Mikala Krogh, som blandt andet har instrueret filmen ‘Ekstra Bladet – Uden for citat’, der portrætterede dagbladsredaktionen set indefra og var med til at sætte fokus på avisernes virkelighed; Politikens journalist Lars Halskov, der har beskæftiget sig indgående med sagen i 10 år og har udgivet den anmelderroste bog ’Branden – Gåden om Scandinavian Star’; samt manuskriptforfatter Nikolaj Scherfig, forfatter til blandt andet tv-serien ‘Broen’. TV-serien er filmet af den internationalt anerkendte filmfotograf Manuel Alberto Claro (senest blandt andet ‘The House that Jack Built’, ‘Ditte og Louise’ samt ‘Nymphomaniac’), klippet af Kasper Leick (‘Underverden’, ‘Arvingerne’ og ‘Ekstra Bladet: Uden for citat’) og med musik komponeret af Jonas Bjerre forsanger i det internationale anerkendte band Mew (‘Skyskraber’).

SCANDINAVIAN STAR produceres som tv-serie i seks afsnit á 58 minutter i samarbejde mellem Danish Documentary ved producer Sigrid Dyekjær og Nordisk Film ved producer Thomas Heinesen og co-produceres med DR, NRK i Norge, TV 4 i Sverige. Serien er blevet til med støtte fra Det Danske Filminstitut. Den Vestdanske Filmpulje, Nordisk Film & TV Fond, Norsk Filminstitutt, Copenhagen Film Fund, Politiken-Fonden og Jyllands-Postens Fond.

Episodebeskrivelser (Episode 1 og 2)

Episode 1

Titel: Branden

Dette er historien om den største uopklarede mordsag i Skandinavien i nyere tid. Årene inden ’Scandinavian Star’ bliver solgt og sat i rute mellem Norge og Danmark, sejler det som casino- og cruiseskib i Miami. Med kort varsel bliver det indsat i rutefart mellem Frederikshavn og Oslo. Under flytningen af skibet fra Miami til Skandinavien, forestår en omfattende ombygning, men arbejdet er slet ikke færdigt, da skibet modtager sine første passagerer I Skandinavien.

Få timer før midnat den 6. april 1990 stævner ’Scandinavian Star’ ud fra Oslo med kurs mod Frederikshavn. Allerede ved ombordstigning er alt kaotisk for både passagerer og besætning, intet fungerer som forventet og ingen kan vide, hvad natten vil bringe. Det som skulle have været en ganske almindelig sejltur, udvikler sig i løbet af kort tid til en tragedie: 159 mennesker omkommer.

Katastrofen står stadig i dag lysende klar for de besætningsmedlemmer og overlevende som reddede livet og for de efterladte, som i dag kan fortælle om tabet af deres kære. Men hvad skete der den nat, og hvorfor blev Skandinaviens største mordbrand aldrig opklaret?

Episode 2

Titel: Katastrofen

Da branden går i gang ombord på Scandinavian Star, udbryder der panik blandt passagererne. Nogle slås for at få plads i redningsbådene, mens andre desperat søger efter deres pårørende i de røgfyldte gange. I én af redningsbådene sidder skibets kaptajn, Hugo Larsen. Han har forladt skibet mens der stadig er en del passagerer ombord, både i live og omkommet af røgen.

Intetanende går familien Hansen hjemme i Hobro og venter på, at deres datter, svigersøn og børnebørn ankommer fra Oslo med det nye cruiseskib. De skal fejre det yngste barnebarns dåb, men ved nyheden om skibsbranden iler faren og sønnen til Frederikshavn for at følge redningsaktionen på afstand. Ombord på skibet iværksættes en redningsaktion og brandslukning med hjælp fra både helikopter og andre skibe henover natten. Snart truer slukningsvandet med at kæntre skibet…

Det formodes allerede, at branden er påsat, og dermed må gerningsmanden findes blandt dem de ombordværende.