Det er tilfældighedernes spil, der i 1944 gør, at den kun 14-årige Poul, pludselig står som KU-formand i Haderslev. Det er lidt det samme, da han bliver valgt som formand for Det Konservative Folkeparti i 1974. For nogen sås han ikke som andet end en ufarlig letvægter og en overgangsfigur, man kunne blive enige om.
Schlüter viste sig dog hurtigt at være langt mere kompetent end det. Det ikke bare lykkes ham at få partiet til at vokse i de kommende år, og i 1982 kan han kalde sig selv statsminister i den første af sine i alt fire regeringsperioder. I 1984 løfter han partiet til rekordhøje 42 mandater og bliver kåret til den bedste politiker i Norden.
Så hvordan kunne en ’ufarlig’ figur som Schlüter samle de borgerlige partier, sætte Danmark på en stram økonomisk kurs, der pressede samfundet svageste og samtidig stadig bevare og endda øge sin popularitet?
En del af svaret ligger måske i Schlüters pragmatisme. Med citater som 'Ideologi er noget bras' og 'Vist er jeg konservativ, men ikke så meget, at det gør noget', var Schlüter langt hen ad vejen samarbejdets mand. Han gav sine samarbejdspartnere i Firkløverregeringen råderum og tillid. Han deler sine sejre og er på mange måder det modsatte af magtfuldkommen. Han omfavner pressen aktivt og bruger den til at fremstå med en folkelige charme.
Bag enhver mand
Schlüter kunne dog også være konfliktsky og ikke den, der altid stod til ansvar for sine beslutninger. Det gjorde til gengæld hans kone Lisbeth igennem mange år. Hun var både privat og politisk hans fortrolige og strategiske samarbejdspartner. Hvis Poul fik raget uklar med nogen, fik Lisbeth som oftest glattet relationen ud igen. De var et par, der komplementerede og gjorde hinanden
Og igennem hele Schlüters karriere var hans private og professionelle liv da også på mange måder et spejl af hinanden. Så da den - både i befolkningen og i det politiske - vellidte Lisbeth dør af kræft i 1988, varsler det også nedturen for Schlüters politiske karriere. Forude lurer forræderi og kynisme over for gamle politiske venner og en tamilsag, der ultimativt gør en ende på Schlüter-æraen i dansk politik.
Politiker, ægtemand og far
Med ’Schlüter’ tegnes et helt portræt af den længst siddende statsminister i nyere tid. Fra hans største sejre til hans mest smertefulde politiske nederlag.
Serien dykker ned i mennesket bag og tegner, gennem familie og venner, et portræt af manden bag politikeren. Det sker blandt andet gennem hans ukendte datter Carina, der for første gang stiller sig frem foran et kamera og fortæller om, hvordan det var som 13-årig at finde ud af, at ens biologiske far også er landets statsminister.
'Schlüter' er på tre afsnit og kan ses fra lørdag den 27. maj på DRTV – 2-års-dagen for Schlüters død. Serien kan ligeledes følges fra søndag den 28. maj klokken 21.00 på DR2.