Ny DR-serie ser på fordomme og tabuer hos unge piger

Som pige mellem 12-14 år og på kanten til eller som helt ung teenager, er der mange spørgsmål og usikkerheder, der kan melde sig. I en ny programserie på Ultra – Alle de andre – tager man udgangspunkt i de ting, der fylder mest for målgruppen.

I en ny programserie på Ultra hjælper Anna Lin unger piger med svar på de spørgsmål, de slås med. (Foto: Sofie Lind)

Med Anna Lin som vært dykker den nye programserie på Ultra - 'Alle de andre' – ned i de mange spørgsmål man som pige kan tumle med i alderen 12-14 år.

Formålet med programmerne er at fjerne skam og gøre det lidt lettere at føle sig 'rigtig', når man er 13-14 år, ved at vise, at man ikke er alene om sine tanker og følelser. Der er mange af 'de andre', der har det på samme måde. Det sker blandt andet ved en Epinions-undersøgelse, som DR har fået lavet, der kortlægger, at pigerne langt fra er alene om at føle sig usikre.

Anna Lin – kendt fra 'Ultra Nyt' – følger pigerne på deres vej til at lære sig selv bedre at kende og få en forståelse for, at det er helt normalt at være i tvivl eller føle sig usikker.

Spurgt på sociale medier

Ultra har spurgt børnene på sociale medier, hvad der optager dem og får mange svar tilbage i forhold til, hvad der optager dem.

Det kan for eksempel være spørgsmål som: 'Hvor mange af mine veninder har egentlig fået menstruation? Har alle en bedste-veninde? Barberer alle de andre ben? Kender alle deres seksualitet? ’Er jeg den eneste, der nogle gange føler mig ensom?’

For chef i B&U Marlene Boel er det oplagt at give de unge piger ’et rum’, hvor de i trygge rammer kan diskutere, de ting, der optager dem, og som de måske er lidt utrygge ved.

- I de unge teenageår er det nemt hurtigt at føle sig forkert og ved siden af. Mange har en vrangforestilling om, at alle de andre har styr på alting, og man er den eneste, der er usikker og ensom. Vi vil med programmerne gerne hjælpe pigerne med at nedbryde de fordomme og tabuer, der er, og åbne for en ærlig diskussion om, hvad der optager dem, siger Marlene Boel.

Programmerne vil - med Anna Lin som en slags storesøster, bidrage til, at unge piger ikke skal skamme sig over, hvordan de føler. Ud over at bruge sig selv bidrager Anna Lin samtidig med fakta, så pigerne sort på hvidt for kendskab til, hvordan virkeligheden rigtigt ser ud. Og at andre jævnaldrende har det på præcis samme måde.

Samtidig er det også en ambition med serien at gå imod ideen med, at der er en bestemt eller rigtig vej til at ’finde sig selv’ og føle sig rigtig. Ambitionen er ikke, at pigerne skal gøre enten det ene eller det andet, men at det er ok at være i tvivl og have tusinde spørgsmål til, hvad det vil sige at være pige i den alder.

  • Alle seks programmer i serien kan ses på DRTV fra mandag den 18. januar.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter