Ny DR2-dokumentar: DF og de skjulte bilag

15. juni kl. 21.00 på DR2: En ny dokumentar stiller skarpt på DF-parlamentarikernes omgang med de såkaldte blyantspenge i EU.

Dokumentaren sætter spørgsmålstegn ved, om der er styr på reglerne og åbenhed om brugen af EU-pengene hos parlamentarikerne i Dansk Folkeparti. (Foto: Nordisk Film TV © Type 2)

Samlet set udbetales der i Europa-Parlamentet henved 300 millioner kroner årligt i såkaldte ”blyantspenge”. Det er penge, som er øremærket til at afholde kontorudgifter for parlamentarikerne, men som dokumentaren ’DF og de skjulte bilag’ viser, så er der ikke nødvendigvis styr på omgangen med disse midler. I al fald ikke i Dansk Folkeparti, som ellers har gjort sig til bannerfører for åbenhed, ordentlighed og gennemsigtighed i EU.

I dokumentaren følger DR2 op på de sager, som siden 2015 har ført til at Rikke Karlsson forlod partiet, at Morten Messerschmidt siden måtte forlade partiets magtfulde koordinationsudvalg og at Dansk Folkeparti valgte at tilbagebetale store pengesummer til EU, efter at man måtte erkende, at i al fald en del af pengene var brugt i strid med EU's regler.

DR2 er kommet i besiddelse af en række interne dokumenter fra Dansk Folkeparti, som indikerer, at der i flere år har været uregelmæssigheder i omgangen med blyantspengene.

Holdet bag DR2-dokumentaren har undersøgt, hvordan der bliver redegjort for brugen af EU-pengene hos DF's parlamentarikere, henholdsvis Morten Messerschmidt, Jørn Dohrmann, Rikke Karlsson og Anders P. Vistisen.

Dokumentaren viser eksempler på, at pengene i flere tilfælde er blevet anvendt på en måde, som dels ikke er i overensstemmelse med de gældende regler i parlamentet, og dels ikke er i overensstemmelse med partiets egne principper og erklærede løfter om åbenhed og gennemsigtighed.

Sagerne handler blandt andet om, at der i flere tilfælde tilsyneladende er sket en sammenblanding af EU-penge og MEP’ernes privatøkonomi, at en ekstern revisor har opgivet at revidere et af MEP’ernes regnskab, og at EU-pengene i et enkelt tilfælde har været brugt til at aflønne et nært familiemedlem, hvilket er i modstrid med reglerne i Europa-Parlamentet.

DR2-dokumentaren sendes på DR2 torsdag den 15. juni klokken 21.00.

Facebook
Twitter