Ny dramadokumentar: ’Bomberne over Bornholm’ på DR1

DR markerer 75-året for Bornholms frihed med en ny dramadokumentarisk miniserie i to dele. Serien har premiere 16. maj på DR1 og DRTV, og skildrer tiden på Bornholm op til og efter maj 1945.

  • I 1943 falder et mystisk våben ned på Bornholm. Pelle Peter Jencels oldefar tager flere afslørende billeder af det, der viser sig at være Hitlers hemmelige og frygtindgydende gengældelsesvåben V1-bomben. Men det er med livet som indsats at bekæmpe det tredje rige, i en tid hvor tyskerne strammer grebet om Danmark. Nu, 78 år senere, undersøger Pelle Peter Jencel hvad hans oldefar kæmpede for, hvilke omkostninger det havde og hvad det betød, ikke bare for hans egen, men for hele Danmarks historie. (Foto: © Anders Löfstedt)
  • I 'Bomberne over Bornholm' lærer Pelle Peter Jencel mere om sin oldefars bedrifter og Bornholms særlige situation under Anden Verdenskrig. (Foto: © Anders Löfstedt/Tobias Gundorff.)
  • 'Bomberne over Bornholm' er en historisk dokudramatisk miniserie om Bornholms glemte historie. (Foto: © Anders Löfstedt)
1 / 3

Ligesom det øvrige Danmark blev Bornholm besat af tyskerne i april 1940. Men i modsætning til resten af Danmark oplevede bornholmerne kun friheden kortvarigt den 4. maj 1945. Bornholm kunne først ånde lettet op knapt et år senere – i foråret 1946.

Serien ’Bomberne over Bornholm’ er en personlig historie – blandt andet baseret på P3-værten Pelle Peter Jencels familiefortællinger fra Bornholm omkring Anden Verdenskrig. I 1943 finder og afslører Pelle Peter Jencels oldefar et mystisk våben, der er faldet ned på Bornholm. Det viser sig at være Hitlers nye teknologiske våben, V1-bomben - et gengældelsesvåben der er udviklet til at terrorisere og bombe englænderne. Pelle Peter har kun hørt historien i brudstykker. Krigstiden var aldrig noget, man talte om ved familiefesterne, men nu vil han finde ud af, hvad der egentlig skete dengang og hvilken betydning, hændelserne har haft for hans familie og for danskernes fælles historie.

- Det, der udspillede sig på Bornholm før og efter 4. maj 1945, er ikke bare en central del af Bornholms krigshistorie – det havde også betydning for Danmark som nation og de storpolitiske forhandlinger i Europa. I samarbejde med historikere, museer og øvrige fagfolk, ønsker vi at kaste nyt lys på fortællingen om Anden Verdenskrig og vække bred interesse for et væsentligt kapitel i Danmarks historie, siger DR’s direktør for Kultur, Børn og Unge Henrik Bo Nielsen.

Krigshelt eller ej?

Historien udspringer af beretninger om, hvilken indflydelse Pelle Peters oldefar, Johannes havde på krigen. Er oldefaren i virkeligheden den krigshelt, som Pelle Peter tror, eller ser verden helt anderledes ud, når fakta rundt om fortællingerne kommer frem i lyset? Pelle Peter har aldrig selv dyrket sin families historie - eller Danmarks for den sags skyld. Det har han lavet om på nu.

- Det har været meget overvældende at dykke ned i min familiehistorie. Jeg har aldrig selv mødt min oldefar eller dyrket hans bedrifter og er nærmest snublet ind i fortællingen. Men den historie der gemte sig et par generationer tidligere i min familie, er både virkelig spændende og livsbekræftende. Så det har både været en følsom og intens oplevelse at dykke ned i, hvad der egentlig skete dengang under krigen - samt hvilke konsekvenser det fik. Ikke bare for min familie, men også for de andre, der satte livet på spil for en større sag. Jeg glæder mig til endelig at dele historien med resten af Danmark, siger Pelle Peter Jencel, der til daglig er vært på P3 og DJ.

Tiden efter 4. maj 1945 på Bornholm

Andet afsnit af serien tager sin begyndelse, da frihedsbudskabet lyder 4. maj 1945. Men blot tre dage senere sønderbomber russerne Rønne og Nexø. Tyskerne er erstattet af russere, der er kommet for at befri bornholmerne fra tyskerne, men russerne tager ikke afsted igen. Blandt mange bornholmere er der en grundlæggende følelse af, at resten af Danmark lod dem i stikken. Men hvad skete der egentlig dengang?

Med personlige beretninger, historikere og dramatiseringer giver serien et bud på, hvad der skete på Bornholm i et afgørende kapitel af danmarkshistorien.

-’Bomberne over Bornholm’ er en serie som både fortæller den nære historie om Pelle Peters familie og som sætter Danmarks historie ind i en sammenhæng. Kombinationen af den personlige historie, eksperterne der sætter begivenhederne i perspektiv og dramatiseringerne, der giver historierne kød, blod og sjæl, håber jeg, giver seerne en både indsigtsfuld, underholdende og tankevækkende oplevelse, siger seriens producent Sine Ivic.

Bornholmerne er inviteret til forpremiere allerede onsdag aften i Rønne Bio i samarbejde mellem DR, Bornholms Museum og Destination Bornholm.

DR markerer 75-året for Bornholms frihed på tværs af flere DR-platforme i april og maj – herunder DR1, DR2, DR Ultra, dr.dk, P1, P2, P3 og P4.

  • 16. maj klokken 20 på DR1: 1. afsnit af dramadokumentaren 'Bomberne over Bornholm'

  • 23. maj klokken 20 på DR1: 2. afsnit af dramadokumentaren 'Bomberne over Bornholm'