Ny familieserie om kanonkongen Freja

17. januar kl. 17.30 på Ramasjang: Det er blevet tid til premiere på første afsnit af DRs nye familieserie ’Kanonkongen Freja’ med Anders W. Bertelsen og mange andre.

Freja. (Foto: NA © Type 2)

Den 17. januar klokken 17.30 er der premiere på første afsnit af DRs nye familieserie ’Kanonkongen Freja’ med Anders W. Bertelsen i en af hovedrollerne. Serien er instrueret af Natasha Arthy og er en fortælling i otte afsnit om venskab, tilgivelse og modet til at se de svære ting i øjnene.

Efter DR-serier som Mille, Limbo og Pendlerkids er DR Fiktion nu klar med endnu en fiktionsserie for børn og deres familier. Fra søndag den 17. januar skal Ramasjangs seere lære en ny pige at kende ved navn Freja.

Freja er syv år gammel og sammen med sin familie, som består af mor, far og storebror, flytter hun ind i sin farfars gamle faldefærdige kolonihavehus, fordi økonomien ikke har det så godt. Far, som spilles af Anders W. Berthelsen, er nemlig blevet arbejdsløs. Og mor, som spilles af Xenia Lach-Nielsen arbejder derfor ekstra meget som stewardesse og er væk flere uger ad gangen.

Modet til at stå på egne ben

Det er ikke nemt at være Freja, når far er deprimeret og mor først kommer hjem om 14 dage - og det hele bliver ikke lettere, når Freja oveni købet skal starte på en ny skole, finde nye venner, og holde sammen på familien. Heldigvis møder Freja den jævnaldrende Asger. Han kendte Frejas farfar og fortæller hende historien om den modige, frygtløse farfar, som blev kaldt Kanonkongen. Freja finder farfars hjelm og laver sin egen kappe, så hun selv bliver kanonkonge. Hér finder hun sin styrke og mod til at gøre alt det, hun ellers synes er svært. Asger og Freja kaster sig ud i lidt af hvert, og det skorter ikke på opfindsomheden, når der er udfordringer, der skal overvindes. Sammen får de også fyret op under far, hvis foretrukne opholdsted ellers er sofaen.

-’Kanonkongen Freja’ tør tage svære tunge emner op, og gør det med stor respekt og kærlighed – og med glimt i øjet. Jeg tror, der går mange små Freja’er rundt ude i landet, som vil kunne genkende de bump og glæder, som ’Kanonkongen Freja’ møder på sin vej. Det er mit håb, at forældrene også vil se med - der er nemlig masser at tale med sine børn om bagefter, siger dramachef for DR Fiktion Piv Bernth.

’Familie Flimmer’

Der har i en årrække været en stærk tradition for, at de voksne samles foran tv’et søndag klokken 20.00, hvor DRs store dramaserier løber over skærmen og giver hele befolkningen en fælles oplevelse.

-Jeg synes, at det er på tide, at vi også på Ramasjang samler børnefamilierne om dramaserier af høj kvalitet, og derfor har vi indført ’Familie Flimmer’ hver søndag klokken 17.30. Her vil børn sammen med deres familier kunne gense nogle af de gode gamle DR-klassikere, som ’Nana’, ’Buster’ og ’Da Lotte blev usynlig’ og det er altså også her, at ny fiktion som ’Kanonkongen Freja’ kommer til at ligge, siger redaktør for DR Ramasjang Pelle Møller.

Barbara Moleko synger titelmelodien, som hedder, ’Freja’, serien er skrevet af Simon Oded Weil, Emil Nygaard Albertsen og Natasha Arthy, der også har instrueret alle afsnit.

Karakterbeskrivelser

Freja

Det er ikke nemt at være Freja på syv år. Frejas liv byder nemlig på en masse udfordringer i form af en ret ’ked af det’ far, en mor der arbejder meget, en ny skole, manglende venner og et faldefærdigt hus. Men så møder Freja Asger og gennem ham hører Freja om den legendariske Kanonkonge; Frejas farfar, der var modigere end modig, når han havde sin gule knallerthjelm på og sin kappe. I det mørke hus finder Freja farfars hjelm og en sort kappe, og iklædt kanonkongens dragt og med sin nye ven Asger ved sin side, tager Freja fat på sit livs mange udfordringer. Freja får mod på livet - så meget at hun til sidst ikke behøver sin kanonkonge-dragt. Freja bliver spillet af Holly Lars Bjarke, der tidligere har spillet med i DRs lille børneserie ’Mors lille hjælper’.

Asger

Asger er syv år ligesom Freja. Han savner sin bedste ven Kanonkongen og bliver selvfølgelig begejstret, da kanonkongens barnebarn, Freja, flytter ind. Der er ikke det, Asger ikke har svar på, og ikke det problem Asger ikke kan løse. Og heldigvis siger Freja sjældent nej. Om det er at vinde i karate, at få far glad igen eller at finde guld. Asger kan alt. Asger bliver spillet af Pelle Falk Krusbæk, der blandt andet har været på rollelisten i børnefilmen ’Familien Jul’ og i TV2s julekalender ’Juleønsket’.

Far

Far er deprimeret. Han er blevet fyret fra sit arbejde og har slet ikke lyst til at bo i sin fars gamle kolonihavehus. Han savner ungernes mor, der arbejder meget, og selv om han virkelig forsøger at være positiv og glad, har han det allerbedst, når han kan sove på familiens gamle lædersofa. Han ved godt, at han burde være lidt mere til stede overfor Freja og hjælpe hende mere, end han gør. Ved Freja og Asgers hjælp får far det bedre. Han kommer oftere og oftere op af sofaen og bliver mere eller mindre frivilligt trukket ind i ungernes mange påfund. Han får endda snakket med sin far, som han ikke har set i næsten syv år. Far spilles af Anders W. Berthelsen.

Valde

Valde er Frejas storebror og 13 år gammel. Han er en god storebror, så længe Freja og allermest Asger holder sig fra ham og ikke ydmyger ham overfor nabopigen Nina. Valde har styr på tingene – han har flere penge end far, og han lægger ikke fingrene i mellem, når han synes, at far skal tage sig sammen og hjælpe Freja. Valde spilles af Alfred Bjerre Larsen, der blandt andet har været på rollelisten i spillefilmen ’Familien Jul’ og lagt stemme til Alfons Åberg, Emil m.fl.

Janni

Janni er Frejas lærer i den nye skole, og hun synes, det er en dårlig ide, at Freja klæder sig ud som Kanonkongen. Freja får simpelthen svært ved at falde til i den nye skole, hvis hun går rundt og ser sær ud med hjelm og kappe, mener Janni. Janni, der er en velmenende og om end en lidt kejtet lærer, forsøger at få Freja og far til at indse problemet med Kanonkonge-dragten, men uden held. Som tiden går, er det Janni selv, der må indse, at det mod Kanonkongen repræsenterer, er noget alle skulle få noget mere af, og hun ender med at acceptere Freja, som hun er, og overrasker hele klassen ved selv at komme udklædt som kanonkonge. Janni spilles af Anette Støvelbæk.

Facebook
Twitter